VG: Utenlandske arbeidere jobbet på Egge gård for 63 kroner i timen

I TRØBBEL: Marius Egge har engasjert 45 utenlandske arbeidere fra Portugal som har jobbet for seks euro i timen. Lier-bonden sier han ikke visste at arbeiderne ikke fikk den norske timelønnen de hadde krav på.

I TRØBBEL: Marius Egge har engasjert 45 utenlandske arbeidere fra Portugal som har jobbet for seks euro i timen. Lier-bonden sier han ikke visste at arbeiderne ikke fikk den norske timelønnen de hadde krav på. Foto:

En VG-avsløring viser at utenlandske arbeidsinnvandrere jobbet for 63 kroner timen på Egge gård i Lier. Det er halvparten av den lovpålagte minstelønnen i Norge.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: Ifølge avisen har 45 arbeidsinnvandrere fra Portugal engasjert advokat Preben Askø ved Asko advokatfirma for å føre saken for dem. De mener de har krav på etterbetalt lønn etter å ha jobbet en hel sommer på gården til Marius Egge i Lier.

De fleste arbeidsinnvandrerne er bangladeshiske statsborgere som er bosatt i Portugal, og kom til Egge gård for å plukke jordbær og epler denne sommeren.

VG har fått innsyn i kontrakten arbeiderne signerte før de kom til Norge, som viser at månedslønnen er oppgitt til 1.000 euro, rett i overkant av 10.000 kroner.

Ifølge en av arbeidene som avisen har snakket med, skal mannen ha jobbet godt over 100 timer i juni. Utbetalingen hans for måneden viser en lønn på seks euro per time.

Kan være menneskehandel

I Norge er det ulovlig å lønne sesongarbeidere i jordbruket mindre enn 123 kroner i timen.

– Jobbene i Portugal forsvant med korona. Jeg har en familie å forsørge, så jeg følte jeg måtte takke ja til kontrakten, sier en av arbeiderne til VG. Mannen skal ha forlatt både kone og barn for å jobbe på gården i Lier.

Advokat Preben Askø mener det lavtlønnede arbeidet er brudd på tariffbestemmelser, arbeidsmiljøloven, og antakelig også brudd på straffeloven.

– Slik vi vurderer med det vi vet om saken nå, er gårdsdriveren solidarisk ansvarlig for at de ansatte får betalt som de skal, siden han har leid inn det portugisiske firmaet. Det vil si minst 123 kroner i timen og en fulltidsstilling, som kontrakten deres gir dem krav på. I tillegg har en del krav på overtidsbetaling og alle har krav på lønn for hele kontraktens arbeidsperiode, eventuelt i oppsigelsestiden, sier advokaten til VG.

Ifølge Askø kan saken om arbeidsinnvandrerne falle innenfor det straffeloven definerer som menneskehandel. Han skal ha varslet politiet om forholdet.

– De som er i jordbruksbransjen, kjenner svært godt til reglene. Da er det trist å se at store, etablerte gårdsdrivere tilsynelatende forsøker å omgå minstelønnsbestemmelsene, legger han til.

Saken fortsetter under bildet

POLITIET INVOLVERT: Arbeiderne har engasjert Preben Askø i Askø Advokatfirma. Han har varslet politiet om at saken kan falle innenfor det straffeloven omtaler som menneskehandel.

POLITIET INVOLVERT: Arbeiderne har engasjert Preben Askø i Askø Advokatfirma. Han har varslet politiet om at saken kan falle innenfor det straffeloven omtaler som menneskehandel. Foto:

Fikk oppsigelsesbrev

De utenlandske arbeiderne er ansatt gjennom et portugisisk firma, som igjen er leid inn av Lier-bonden Marius Egge.

Arbeidernes representant, Rui Silva, bekrefter at de ansatte har fått betalt seks euro per time, og at lønnsbetingelsene er fastsatt via en portugisisk kontrakt.

Han sier de ikke kjente til at det fantes minstelønn i norsk jordbruk. Marius Egge hevder overfor avisen at han fra første kontakt med det portugisiske selskapet har gjort det klart at de må forholde seg til det norske lovverket.

Saken fortsetter under bildet

63 KRONER TIMEN: Marius Egge har selv garantert at han skal tilbakebetale arbeiderne som ikke har fått lønn i henhold til norsk tariff. 10. september skal arbeiderne fortsatt ikke ha fått pengene de har krav på.  Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

63 KRONER TIMEN: Marius Egge har selv garantert at han skal tilbakebetale arbeiderne som ikke har fått lønn i henhold til norsk tariff. 10. september skal arbeiderne fortsatt ikke ha fått pengene de har krav på. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto:

De ansatte skal heller ikke ha fått D-nummer, som tilsvarer fødsels- og personnummer for arbeidsinnvandrere, avslører VG.

D-nummer trengs for å få skattekort og helsehjelp i Norge. Ifølge Skatteetatens regelverk skal alle som arbeider i Norge ha D-nummer og skattekort.

Det portugisiske firmaets advokat, Daniel Nogueira Teixera, har imidlertid hevdet at det ikke er nødvendig med D-nummer når de ansatte bare er i Norge i tre måneder. Når VG har konfrontert han med Skatteetatens regelverk, har ikke advokaten besvart.

I slutten av august skal flere av de ansatte ha mottatt oppsigelsesbrev, der de bes signere og samtidig akseptere at all lønn er utbetalt og at firmaet ikke skylder dem penger. Teixera hevder firmaet har bedt de ansatte reise hjem på grunn av manglende arbeidsvilje, ubegrunnet fravær og manglende respekt for lederen deres.

Egge: – Har vært litt redd dette

Marius Egge påstår han ikke var klar over at arbeiderne ikke fikk den norske timelønnen de hadde krav på.

– Jeg er glad for å få informasjon om det nå. Jeg har vært litt redd for dette, sier han.

Overfor VG uttaler han imidlertid at han hadde en mistanke om at det portugisiske selskapet ikke lønnet arbeiderne i henhold til norske lover.

– Jeg var ikke redd i starten. Jeg hadde en prat med advokaten min før hun dro på ferie og sa at vi bør få dobbeltsjekket dette. Så tok hun tak i det da hun kom tilbake fra ferie. Nå skal vi sørge for å få oversendt bankkontoutskrifter av lønnskjøring til firmaet, så vi kan se at de betaler ordentlig, sier Egge til VG.

Han gjør det også klart at han selv skal etterbetale lønn til de arbeiderne som ikke har fått den lønnen de har krav på.

– På generelt grunnlag understreker jeg at vi har inngått en avtale om kjøp av tjenester, vi har ikke leid inn arbeidskraft. Vi har hele tiden vært tydelige på at arbeidstakerne skal betales i henhold til norske minstelønnssatser, og det forventer vi at har blitt gjort, sier Egge.

To uker etter at arbeiderne engasjerte advokatene, har de fortsatt ikke fått lønn i henhold til norsk tariff. De har heller ikke fått lønn for august, som skulle vært utbetalt 5. september.

– Jeg tror ikke vi får pengene våre hvis vi drar til Portugal nå. Jeg tør ikke å dra før jeg har pengene på konto, sier en av arbeiderne til VG.

Artikkeltags