Slik var prosessen fram mot avtalen

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter valgdagen var det en hektisk møteaktivitet som førte fram til avtalen en uke senere.

DEL

LIER: Slik gikk prosessen fra dag til dag:

Tirsdag

– Jeg har vært tydelig på at vi krever uttelling. Det må både Ap og Høyre ta innover seg. Vi leker ikke. Vi må ha noe, sa Espen Lahnstein (Sp) dagen etter valgdagen.

Allerede samme kveld gikk han og de øvrige sentrums-partiene i dialog med Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne.

Der ble det presentert et forslag til en valgteknisk og politisk plattform, basert på omsorg, skole, jordvern, prioritering av gang- og sykkelveier, nei til søndagsåpne butikker, og flyktningpolitikk.

Onsdag

– Vi var vel alle litt overrasket over rausheten til Ap. Det gir oss et godt grunnlag når vi skal i dialog med Høyre. Uansett vil dette medføre store endringer i politikken, kommenterte Tove Hofstad dagen etter Ap-møtet.

Onsdag kveld gikk sentrumspartiene i møte med Høyre og Frp, der de ifølge Hofstad presenterte følgende kravliste, som besto av seks hovedpunkter: Et klimagrønt Lier, skole og oppvekst, flyktninger, næringsliv, Fjordbyen/Gullaug, samt helse og omsorg.

– Vi har lagt fram et dokument med våre politiske prioriteringer som er forelagt Høyre og Frp. Samtidig har vi kommunisert at vi har fått et meget raust tilbud fra Arbeiderpartiet. Det er sentrums-partiene som nå legger den politiske føringen, sa Tove Hofstad.

Torsdag

Et nytt møte mellom Høyre, Frp og sentrumspartiene. Etter utspillet til Tove Hofstad ble de enige om ikke å kommentere prosessen.

Fredag

– Vi kommenterer ingenting fra prosessen, sa både Espen Lahnstein og Brynhild Heitmann da Lierposten spurte hvilke saker de ville prioritere i de videre forhandlinger.

Nok et kveldsmøte, der blant annet Høyre la fram konkrete forslag til en politisk plattform. På samme møte kunngjorde Sp at de likevel ikke ønsket å binde seg til en politisk avtale.

Mandag

Partiene tok opp den forelagte avtalen i sine respektive partigrupper, og fikk godkjennelse uten en politisk plattform.

Artikkeltags