Droppet politikken

Søren Falch zapffe

Søren Falch zapffe

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sentrumspartiene droppet alle politiske krav, og sa ja til Høyre i en ren valgteknisk avtale.

DEL

LIER: Dermed fikk Høyres Søren Falch Zapffe helt rett da han på valgnatten utbrøt at det fortsatt er «business as usual» i Lier-politikken.

Avtalen innebærer at Høyres Gunn Cecilie Ringdal blir ny ordfører, mens KrF – trolig Brynhild Heitmann – får varaordførervervet.

Posisjoner teller

De fem partiene Høyre, Frp, KrF, Venstre og Senterpartiet fortsetter, som de har gjort i de siste valgperiodene, i et valgteknisk samarbeid uten noen politiske forpliktelser.

Avtalen som ble underskrevet mandag kveld, står dermed i kontrast til det både Senterpartiet og Venstre uttalte til Lierposten etter valget.

– Vi ser en grønn endring i politikken, og forventer at framtidige samarbeidspartnere merker seg dette, og leverer grønn politikk sammen med oss, sa Sps Espen Lahnstein til Lierposten dagen etter valget.

Etter at Arbeiderpartiet i forrige fristet sentrumspartiene både med en omfattende politisk og valgteknisk avtale, uttalte Tove Hofstad følgende:

– Vi har et dokument med våre politiske prioriteringer som er forelagt Høyre og Frp. Samtidig har vi kommunisert at vi har fått en meget raust tilbud fra Arbeiderpartiet. Det er sentrumspartiene som nå legger den politiske føringen.

Dette er Liers nye ordfører. Gunn Cecilie Ringdal fra Høyre.

Dette er Liers nye ordfører. Gunn Cecilie Ringdal fra Høyre. Foto:

Med posisjon

Mem det var i forrige uke. Nå har de inngått en avtale uten noen politiske føringer for hvofdan samarbeidet skal være. Bortsett fra at det skal være en felles "konsultasjon i viktige saker saker som handlingsprogram, kommuneplan, komunedelplan og sektorplaner", som Høyres Søren Falch Zapffe sa da avtalen ble lagt fram.

Samtlige tre sentrumspartier mener nå de er kommet fram til en avtale.

– Er posisjoner viktigere enn politikk?

– Det er klart at når vi kommer til realpolitikk så er posisjoner viktigere enn noe som er skrevet på en lapp, sier Espen Lahnstein.

– Men ville det ikke vært mer forutsigbart og troverdig hvis det var jobbet fram en avtale som også var tuftet på et felles politisk ståsted?

– Nei, Senterpartiet er ikke av den overbevisning.

– Arbeiderpartiet la fram en samarbeidsavtale som også var politisk forpliktende i flere av deres kjernesaker. Hvorfor ble ikke det sporet fulgt opp?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere det akkurat nå, sier Hofstad, og fortsetter.

– Venstre har gått til valg på en Høyre/sentrum-koalisjon. Vi kan slå oss til ro med den mandatfordelingen, og fordeling av lederposisjoner, som denne avtalen bygger på. Vi er tilfredse med de posisjoner vi har fått.

– Du karakteriserte Aps forslag til avtale som raust. Hvor raus er den avtalen dere nå har inngått?

– Med tanke på at det var ytterligere to partier som skulle dele på potten, så vil jeg si at vi har kommet bedre ut av det nå, sier hun.

Avtalen

I følge avtalen vil Høyre få ordføreren (Gunn Cecilie Ringdal), mens KrF (trolig Brynhild Heitmann) får varaordføren.

I formannskapet vil Høyre få fire representanter, mens de øvrige partier vil få en representant hver.

Når det gjelder hovedutvalget får Høyre få lederen i helse, sosial og omsorg, Venstre i skole, barnehage og kultur, Senterpartiet i miljøutvalget og Frp i planutvalget.

Artikkeltags