– Ikke rart velgerne flykter

Overrasket: Aps Tonje Evju (t.v.) er oppgitt over at sentrumspartiene har inngått samarbeid med Høyre og Frp. Her sammen med Kathy Lie (SV) og Espen Lahnstein (Sp).  Foto: Cecilie Johannessen

Overrasket: Aps Tonje Evju (t.v.) er oppgitt over at sentrumspartiene har inngått samarbeid med Høyre og Frp. Her sammen med Kathy Lie (SV) og Espen Lahnstein (Sp). Foto: Cecilie Johannessen Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Forrige tirsdag la Tonje Evju (Ap) fram forslag til en politisk avtale med blant annet sentrum. Siden hørte hun ingenting.

DEL

LIER: Nå er Evju overrasket over at sentrumspartiene Sp, Venstre og KrF har undertegnet en samarbeidsavtale med Høyre og Frp – uten noen politisk binding.

– Sjokkert

– Jeg er faktisk sjokkert over at de tre sentrumspartiene inngår et samarbeid som kun handler om fordeling av posisjoner, og ikke på et politisk grunnlag, sier Tonje Evju.

Dagen etter valget inviterte hun sentrumspartiene sammen med SV og Miljøpartiet De Grønne til et politisk samarbeid.

Hun hørte ingen ting før hun fikk en telefon på kvelden etter at sentrumspartiene hadde undertegnet den omtalte avtalen med Høyre og Frp.

– Stemmedeltakelsen i år var ned mot 60 prosent, og vi hører stadig velgere som sier at det ikke spiller noen rolle hvem de stemmer på. Denne avtalen er med å bekrefte at sofavelgerne dessverre har rett, sier hun, og trekker fram et eksempel med KrF, som i valgkampen gikk imot søndagsåpne butikker.

– Likevel velger de en posisjon uten en politisk avtale om gjennomslag for en av sine viktigste saker, sier hun.

Avtalen

Mandag kveld la de fem flertallspartiene fram en samarbeidsavtale som kun baserte seg på et valgteknisk samarbeid.

Det innebærer et samarbeid om de politiske posisjoner, primært ordfører, varaordfører og leder/sammensetning av de ulike politiske utvalgene.

Det er nøyaktig den samme avtalen de fem partiene har hatt i inneværende periode.

Avtalen står dermed i kontrast til det både Senterpartiet og Venstre uttalte til Lierposten etter valget.

– Vi ser en grønn endring i politikken, og forventer at framtidige samarbeidspartnere merker seg dette, og leverer grønn politikk sammen med oss, sa Sps Espen Lahnstein til Lierposten dagen etter valget.

Den eneste politiske forpliktelsen i avtalen er at de fem partiene skal ha en felles «konsultasjon i viktige saker som handlingsprogram, kommuneplan, kommunedelplan og sektor-planer», som Høyres Søren Falch Zapffe sa da avtalen ble lagt fram.

De tre sentrumspartiene er samstemte i at det er en god avtale de har inngått.

– Arbeiderpartiet la fram en samarbeidsavtale som også var politisk forpliktende i flere av deres kjernesaker. Hvorfor ble ikke det sporet fulgt opp?

– Venstre har gått til valg på en Høyre/sentrum-koalisjon. Vi kan slå oss til ro med den mandatfordelingen, og fordeling av lederposisjoner, som denne avtalen bygger på. Vi er tilfredse med de posisjonene vi har fått, sier Venstres Tove Hofstad.

– Du karakteriserte Aps forslag til avtale som raus. Hvor raus er den avtalen dere nå har inngått?

– Med tanke på at det var ytterligere to partier som skulle dele på potten, så vil jeg si at vi har kommet bedre ut av det nå, sier hun.

Artikkeltags