Gå til sidens hovedinnhold

Vaksine med bismak

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag 19. august var det endelig klart for dose 2. av koronavaksinen.

Ved innsjekk på Lierstranda vaksinasjonssenter får jeg beskjed om at jeg skal få Pfizer-vaksinen. Jeg har Moderna fra før og spør om det er mulig å få denne i stedet da blant annet England ikke betrakter en kryssvaksinering som en fullvaksinering. Jeg blir fortalt at «Nei – i dag er det kun Pfizer som benyttes som vaksine», og hun som sitter i registreringen er ikke kjent med restriksjoner i forhold til reiser til England. Det blir også påpekt at det ikke er fritt vaksinevalg i Norge.

Lege blir tilkalt (til registreringsposten jeg sitter), men han kjenner heller ikke til at kryssvaksinering av enkelte land ikke betraktes som fullvaksinering. Han påpeker også det med «ikke fritt vaksinevalg» og bekrefter at det ikke er noen andre vaksiner en Pfizer tilgjengelig på Lierstranda i dag. Ønsker jeg å få Moderna må jeg bestille time en annen dag, og satse på at det benyttes Moderna denne dagen. Men han vet ikke hvilke dag de eventuelt har Moderna til bruk.

Jeg blir litt frustrert, men jobbmessig og rent praktisk har jeg ikke mulighet til å oppsøke vaksinasjonsstasjonen hver dag for å sjekke om de distribuerer Moderna denne dagen for så eventuelt å forsøke å bestille time samme dag. Det finnes heller ingen andre alternativer å få tak i Moderna-vaksinen slik jeg ser det (da dette kun distribueres kommunalt). Jeg hadde vært villig til å betale mye for å få samme vaksinetype.

Jeg bestemmer meg motvillig for å vaksineres med dose to. Det som skulle bli en gledens dag, var nå en dag med sterk bismak – men det skal bli verre.

Et annet familiemedlem har vaksinasjon noen timer senere på dagen og han har Pfizer som dose 1. Vi tenker at da blir i alle fall ikke han kryssvaksinert, men nei.

Han får følgende beskjed ved innsjekk: «Du har Pfizer fra før så da får du Moderna nå"(?).

Hva tenker de på i Lier kommune – er det et poeng å kryssvaksinerte så mange som mulig? Følger de ikke med i nyhetene om hvilke konsekvenser kryssvaksineringen får for reiser til blant annet England/USA og eventuelle andre konsekvenser dette får?

FHI gir ingen anbefaling om å kjøre kryssvaksinering, men oppfordrer befolkningen til å gjennomføre/godta kryssvaksinering der samme vaksine ikke er tilgjengelig på vaksinasjonsstedet.

Rasjonalt bak bestemmelsene i England/USA kan man jo sette spørsmålstegn ved, men jeg tenker at å diskutere med grensekontrollen i USA om at helsemyndighetene i Norge mener at en kryssvaksinering er like bra som de kravene USA stiller til vaksinering – den diskusjonen tar ikke jeg.

Jeg tenker også at dersom det kun er én vaksinevariant tilgjengelig – greit, da er det denne man får. – Men her gis det ikke korrekt informasjon, og i beste fall, slumpmessig oppstår kryssvaksinering (eller omvendt).

Spørsmålene mine til Lier kommune er derfor følgende:

  • Hvordan tenker dere å sikre at staben som jobber på vaksinasjonssenteret er oppdatert og kjenner konsekvensene av den vaksinasjonsstrategien dere til enhver tid benytter (jeg antar det er en strategi et sted her)?
  • Hva tenker dere om at staben ikke forteller fakta til de som skal motta vaksine om tilgjengelighet og muligheter? Dette også sett i lys av at det her var et begrunnet ønske om en spesiell vaksine?
  • Hvordan skal de liunger som da ikke har ett fullverdig koronapass kunne oppnå dette, slik at man kan reise til USA/England eller andre steder/aktiviteter som krever samme vaksineprodusent i begge doser?

Jan Østerhus

Kommentarer til denne saken