Hun har invitert Lierposten inn i det 200 år gamle hovedhuset på Moserud gård, stedet hun som odelsjente bestemte seg for å ta over da hun ble fridd til i 2016.

– Da mannen min fridde bestemte vi oss for å ta over gården. Og å pusse den opp, forteller hun. Og bare sånn at vi får det på plass, ektemannen heter Fredrik Simensen Moserud (31), og hvordan de møtte hverandre kommer vi snart tilbake til.

Oppussingen

For det nyforlovede paret gjorde vel egentlig alt en ikke skal gjøre for at parforholdet skal gå på skinner da de ga seg selv ett år til å pusse opp en falleferdig låve, samtidig som de planla bryllupet sitt – i den falleferdige låven.

– Vi jobbet seint og tidlig, for det ble litt mye med både låven og planleggingen. Men vi fikk god hjelp, og bryllupet kunne vi ikke vært mer fornøyd med, sier hun, og viser fram bilder fra den store dagen som henger blant gamle familieportretter på veggen i gangen.

Minneveggen: På veggen i gangen henger nye minner sammen med minner fra en fordums tid.
Minneveggen: På veggen i gangen henger nye minner sammen med minner fra en fordums tid.(FOTO: )

Mens vi tar av oss jakka og kikker på bildene stopper hun oss før vi får tatt av oss på beina.

– Det går bra, dette skal være et hjem med åpen dør og sko på beina. Dessuten er det litt kaldt på gulvet. Det blir det i gamle hus, sier hun.

Men det er ikke kulda vi merker når vi går inn fra gangen, men takhøyden, størrelsen på rommene og – ikke minst – hvor stilsikkert alt er. Selv om Kathrine poengterer at huset er upraktisk med store rom og åpne flater, føles det nærmest som vi går fra side til side i et interiørblad når hun viser oss stua, soverommene og spisestua.

Og det er kanskje ikke så rart, det er flere interiørblader som har vært hjemme på gården hos Kathrine for å ta bilder. Hun jobber også selv innen interiør, blant annet med Halvor Bakke og Lama.

– Det er jo veldig moro. Jeg er interessert i interiør og design, det er tross alt jobben min. Samtidig er det både utfordrende og spennende å skulle innrede en gård som dette på en måte som er tro til det tradisjonelle, og samtidig funksjonelt og riktig for vår hverdag, forklarer hun.

Modige detaljer: Kathrine er ikke redd for å leke med interiør og design.
Modige detaljer: Kathrine er ikke redd for å leke med interiør og design.(FOTO: )

Huset

Hovedhuset på Moserud ble bygget av en som het Frantz i 1837. Det ble brukt som sommersted av ham og hans kone - og seks stuepiker. Selve Moserud har eksistert lenger. Faktisk helt siden svartedauden herjet i Norge på 1300-tallet. Den gangen som Mosarud husmannsplass under Huseby. På 1600-tallet ble gården selvstendig, og har siden det blitt brukt privat.

Kathrines familie tok over gården på 1900-tallet, og hun brukte odelsretten sin og tok over etter besteforeldre i august 2016.

– Jeg har alltid sett for meg å bo her en dag. Og med Fredrik falt alt på plass, sier Kathrine.

Et eventyr: Slik beskriver Kathrine følelsen på gårdstunet under bryllupet deres.
Et eventyr: Slik beskriver Kathrine følelsen på gårdstunet under bryllupet deres.(FOTO: )

Mannen

At det ble nettopp de to kan hun takke et bilkjøp for.

Fredrik er i dag daglig leder hos Birger N. Haug. I 2013 jobbet han på Albjerk bil, og det var her Kathrine valgte å kjøpe bil. Noe hun angret på året etter da noe skjedde med bilen.

– Jeg dro tilbake for å klage på bilen, skikkelig misfornøyd. Men så endte klagingen med en date, da, og siden har vi vært sammen stort sett hver dag. Så da var det jo egentlig flaks at bilen ikke var så bra, smiler hun.

I oppussingsperioden jobbet de dag og natt. De har ikke tatt opp noe lån for å finansiere oppussingen, men har brukt sparepenger og lønna si.

– Vi brukte det vi hadde og fant smarte løsninger. Jeg er for eksempel kjempefan av Ikea. Hele kjøkkenet er derfra, forklarer hun, og viser rundt på et kjøkken som ser ut som det er spesialdesignet for gården.

Stilrent: Kathrine liker å leke med både farger og mønster, og samtidig holde interiøret både tidsriktig for gården og moderne.
Stilrent: Kathrine liker å leke med både farger og mønster, og samtidig holde interiøret både tidsriktig for gården og moderne.(FOTO: )

Låven

Huset er én ting. Låven var noe halt annet å bryne seg på.

– Den hadde stått ubrukt i over 50 år, og da vi lukket opp låven var det bare støv og rot, og hele låvehuset hadde kollapset innvendig. Det var så mye skrap som var blitt stuet inn der gjennom veldig mange år. Flere komfyrer, 15 datamaskiner, en bil ...

Nok jobb: Det var ikke reint lite jobb som ventet det nyforlovede paret da de startet på låven.
Nok jobb: Det var ikke reint lite jobb som ventet det nyforlovede paret da de startet på låven.(FOTO: )

Kathrine ler litt, for det er ikke mye falleferdig over låven i dag. At de pusset opp og restaurerte den selv gjør saken enda bedre. Og med seg på veien har de lært masse. Hun skryter blant annet av ektemannen som virkelig har tilegnet seg kunnskap.

– Pappa er altmuligmann og Fredrik har vært i læra, ler hun, for én ting er sikkert:

– En må ha en mann med godt håndlag når en bor på gård, for her er det alltid noe som må gjøres.

Selskapslokale

I tillegg til å være Kathrine og Fredriks eget bryllupsparadis, er låven blitt symbolet på gårdens framtid.

Det var nemlig flere som kunne tenke seg å holde bryllupet sitt på låven, og hittil har tre par til feiret dagen sin her.

– Det er veldig hyggelig at andre også ser magien vi føler her, sier Kathrine. Låven er ikke isolert, og på solskinnsdager strenger solstrålene seg gjennom sprekkene i veggen, men det er dette som skaper den unike atmosfæren som brudepar og gjester lar seg trollbinde av.

Endelig: Fredrik og Kathrine Simensen Moserud på vei inn i låven for å feire bryllupet sitt.
Endelig: Fredrik og Kathrine Simensen Moserud på vei inn i låven for å feire bryllupet sitt.(FOTO: )

Etterspørselen har blitt såpass stor at Kathrine nå har satt i gang søknadsprosessen med å få godkjent låven som selskapslokale. At Svensefjøset i Lierbyen tok kontakt og tilbød henne veiledning i prosessen varmer godt, og allerede kan hun konstatere at seks brudepar har bestilt Moserud til bryllupsfesten sin i 2021.

Marked

Mange har fulgt Kathrine, Fredrik og etter hvert sønnen Frantz på halvannet år og hunden Lilly på Instagram gjennom denne tiden, og populariteten har ikke blitt mindre etter at Kathrine inviterte til julemarked i fjor sammen med Gro og Mette Schøne i To Søstre.

Hver sin: Kathrine og Fredrik har hver sin store nøkkel til låven, med initialene sine.
Hver sin: Kathrine og Fredrik har hver sin store nøkkel til låven, med initialene sine.(FOTO: )

Selv sier odelsjenta at hun fikk bakoversveis da hun så antallet besøkende.

– Grovt regnet var det over 3000 innom på fire timer. Den ene parkeringsplassen var full en halvtime før vi åpnet. Da gikk jeg inn og gjemte meg. Det ble så voldsomt, sier hun, og legger til at det ikke tok lang tid før hun kom seg ut på tunet og koste seg sammen med alle de besøkende. Og det blir julemarked igjen i år, det er helt sikkert, lover hun og røper at det før det inviteres til vintage påskemarked på gården den siste helgen i mars.

#likerlier

undefined

  • Liker Lier skal vise alt det fine Lier har å by på; Arbeidsplassene, stedene, naturen og selvfølgelig menneskene.
  • Vi vil kort sagt finne fram til de gode historiene og videreformidle dem til Lierpostens lesere.
  • Vi er rimelig sikre på at de finnes noe spennende i hver krik og krok av Lier – fra Øverskogen til Lahelldammen. Fra Asdøl til Årkvisla.
  • Vi ønsker å bygge opp under patriotismen og kjærligheten for Lier. Vi liker Lier!
  • Vis oss det beste Lier har å by på, bruk emneknaggen #likerlier på dine Instagram-bilder.
  • Tips oss om de gode historiene og spennende menneskene, snodige husene, naturperlene og kuriøse hobbyene som finnes i Lier.