ANDØYA: Øyvind fra Tranby har fullført dataelektronikk på Lier videregående skole. Vegard fra Meren har gått vg 2 dataelektronikk på Åssiden vgs.
Begge har de flyttet til Andøya lengst nord i Nordland for dette skoleåret.
Der går de på Romteknologi på Andøy videregående skole. Linja drives i nært samarbeid med Andøya rakettskytefelt. Der skytes det opp raketter med romforskning som formål. Øyvind og Vegard er, sammen med de 34 andre elevene, en dag i uka på rakettskytefeltet.
Spennende linje
De to visste ikke om hverandre før de møttes på Andøya. Begge valgte romteknologi fordi de syntes det virket spennende og interessant. Etter et halvt år på skolen synes de at forventningene er innfridd.
– Flinke lærere og alle fagene er ganske interessante, sier Vegard Thorsrud.
– Ei morsom linje å gå på. Her får vi gjøre ting selv, og se hvordan det fungerer i praksis. Og et ganske dypt innblikk i hvordan de gjør det på Andøya rakettskytefelt.
Akkurat nå jobber de med å bygge innmaten til en rakett som de skal skyte opp senere i skoleåret. Innmat som skal ta imot og videresende informasjon fra verdensrommet
Og tidligere i mars reiste de på en nesten to ukers studietur til USA. De skulle reise gjennom flere stater, og besøke museer, laboratorier og universiteter som driver med romteknologi.
Til utlandet
Øyvind Frostad regner med at han vil fortsette med satellitt-teknologi når han neste år skal studere. Mest sannsynlig havner han på et universitet i utlandet, selv om han ennå ikke vet hvilket.
Vegard Thorsrud tror ikke han vil satse videre innenfor romteknologi. Han flytter til Trondheim for å utdanne seg til lærer.
– Jeg har lenge hatt lyst til å bli lærer. Da jeg kom hit, var jeg veldig interessert i romteknologi. Jeg er det fortsatt, men kanskje ikke fullt så interessert som mange av de andre, så jeg lar de andre fortsette med romteknologi.
Han synes likevel absolutt ikke at året på romteknologi er bortkastet. Han får generell studiekompetanse, og han har lært mye som han tror han vil ha bruk for både som lærer og ellers i livet.
Selvstendig
– Hvordan er det å bo så langt hjemmefra?
– Det er ganske greit. Man blir fort vant til det, og det er så mange andre som bor alene for første gang. Man blir mer selvstendig, sier Vegard Thorsrud.
I tillegg til familie og venner, savner han å drive med kampsport.
– Litt upraktisk å bo så langt unna sivilisasjonen. Det er ikke bare bare å reise hjem og besøke venner. Samtidig er det deilig å flytte og bo for seg selv, sier Øyvind Frostad. Han savner spesielt butikker og kjøpesenter.
Gir store muligheter
Hugo Larsen (67) flyttet hjem til Andøya og bygde opp romteknologilinja på slutten av 80-tallet. Den har tre klasser med 12 elever i hver.
– Denne linjen gir alle muligheter for å gå videre på høgskole og universitet. Noen har gått videre på romteknologi på Høgskolen i Narvik.
Noen har gått videre innenfor samme fagområde i Wales, i England, i Japan og noen i USA. De utdanner seg ikke nødvendigvis mot romfart, men for eksempelvis mot oljeindustrien eller annen industri. Han beskriver linja som krevende, men at man oppnår to år på ett år.
Tidvis samles de for å jobbe på søndager, men elevene ønsker det. Flere ganger har denne linja vært den med flest seksere blant elevene.