TRANBY: – Vi har fokusert på uteglede og i det hele tatt å være mye ute i forbindelse at det er Friluftslivets år, sier styrer i Akebakken, Solfrid Lyngås Stene.

Og at tiltakene svarte til Barnas Miljøpris' kriterier om å skape miljøbevissthet fikk de håndfast bevis for under Lierdagene, da ordfører Helene Justad kunne overrekke sjekken på 10.000 kroner.

– Det er klart dette er veldig stas. Ikke minst fordi det synliggjør den jobben vi gjør, sier styreren.

Bildeserie

Uteglede i Akebakken

SE BILDESERIE:  

Friluftsprofil

Akebakken barnehage var fra oppstart i 1997 en barnehage med tydelig friluftsprofil.

I den seneres tiden har de jobbet med å etablere både en ny leirplass med lavvo, og en bålplass ved parkeringen på Kraft. Dette har i stor grad vært i samarbeid med foreldre, som blant annet har hjulpet til med å bygge bålplassen på dugnad.

I dag står dette som en leirplass med uendelig muligheter for både kos, lek og lære i skogen rett ved barnehagen.

– Ungene er veldig fornøyde, både med uteplassen vår og oppussingen av lekeområdet rundt barnehagen, sier Lyngås Stene.

Uteområdet rundt barnehagen har nemlig også fått en ansiktsløftning.

– Dette er lekeapparater med fokus på sosial samhandling. Blant annet har vi ikke husker, så apparatene oppfordrer til minst mulig konflikter, sier styreren.

Robuste unger

En grunn til økt fokus på å være ute er all tiden unger bruker foran en skjerm, enten det er nettbrett, smartboard eller TV.

Barnehagen har alt dette utstyret, men ønsker i tillegg at barna skal lære ved å oppleve.

– Vi føler det er større verdi i at ungene kan være ute, bruke skogen og få en trygghet ved å kjenne marka under føttene og få et skrubbsår i ny og ne, sier Lyngås Stene;

– De beste minnene fra barndommen er som regel de som finner sted ute.

Prosjekt Uteglede har også vært et ønske fra foreldrene, noe som ligger til grunn for engasjementet og dugnadsinnsatsen de har stilt opp med.

– Vi er så heldige som har skogen så nær barnehagen. Barna bidrar til utegleden hele tiden, og det er det som prosjektet handler om; å skape unger som er robuste og glade i å være ute, sier Lyngås Stene.