I disse dager bygges det en ny og moderne gjenvinningsstasjon ved gamle Lyngåsbanen.

Etter at det siste EM-løpet ble kjørt i 2004 forstod de fleste hvor det bar med framtiden til anlegget. Ni år senere var det et faktum. Lyngåsbanen er historie.

Vi besøkte tomta som nå er forvandlet til en anleggsplass. Mens RfD (Renovasjonsselskapet for Drammensregionen) i løpet av sommeren vil åpne en stasjon som vil komme til gode for samtlige innbyggere i Lier, har Lierposten tatt et aldri så lite tilbakeblikk på hva som faktisk har rørt seg på banen i bunn av Kirkelina. 80- og 90-tallets europamesterskap i rallycross har brakt mange gode minner for de bilsportinteresserte, både i Norge og i Europa forøvrig.

For min egen del har jeg vokst opp med Lyngåsbanen som motorsportens Holmenkollen og Ullevaal stadion. På mange måter var det Lyngåsbanen som var med på å farge og forme min interesse for den internasjonale bilsporten, ettersom Petter Solberg ikke ennå hadde brakt rally opp som den mest populære bilsportgrenen i Norge.

I stedet var det Martin Schanche og Ludvig Hunsbedt, i selskap med en rekke utøvere fra hele Europa, som skapte overskrifter, spenning, glede og skuffelse - og da med Lyngåsbanen i sentrum. Og før min tid på denne kloden hadde rallycross sin storhetstid gjennom 70- og 80-tallet, da Schanche sanket fire av sine seks EM-titler, og ikke minst revolusjon på revolusjon når det kom til utvikling av biler.

På et tiår ble doningene på startstreken forvandlet fra småtamme Volvoer og folkevogner til noen hissige og illsinte monstre blant Porscher, Audier og ikke minst Schanches hjemmesnekrede Ford-doninger.

Uansett - for undertegnede sin del av det et aldri så lite paradoks at nedleggelsen av Lyngåsbanen var min inngangsdør til Lier og Lierposten. Mitt eneste forhold til Lier fra barndommen av forsvant da jeg begynte å jobbe her, men nå har jeg lært Lier å kjenne på en helt annen måte enn det jeg visste om bygda som liten guttunge. For før var det bare Lyngåsbanen som gjaldt.

Med unntak av verdenscup på ski og cupfinalen i fotball er det ikke mange andre arrangementer å finne i Norge som samler over 20.000 tilskuere. Derfor vil jeg tillate meg å minne alle liunger på hva Lyngåsbanen har hatt av betydning utenfor Liers grenser, selv om dette selvfølgelig er godt kjent over hele bygda. For meg, og tusenvis av andre nordmenn, var europamesterskapet som et verdensmesterskap.

Nå har imidlertid rallycrossen omsider fått sitt eget verdensmesterskap, men jeg har mine tvil om at VM-løpet i Stjørdal i Nord-Trøndelag noen gang vil få den samme nasjonale oppmerksomheten og statusen som Lyngåsbanen fikk blant folket.

For rallycrossen har aldri vært så stor i Norge som den var på 80- og 90-tallet. Og det var, blant annet, takket være Lyngåsbanen.

Motorsportens Holmenkollen og Ullevaal stadion.

Hvilke minner har du fra Lyngåsbanen?