TRANBY: Da 5.-klassingen Iselin Le (10) så et program om barn med kreft på NRK Super ble hun inspirert.

Historien om en jente som hadde mistet alt håret sitt på grunn av kreft gjorde spesielt inntrykk.

– Jeg begynte å tenke på dem som ikke har noe hår. Og at jeg som hadde så mye, kunne gi bort litt så de kan få parykk, sier hun.

Frisør fra Paris

Hun tenkte over det en stund. Så mye hår er jo litt av et offer for en ung jente, men i juleferien tok hun avgjørelsen. Da passet det bra at pappa Thoungs kompis var på besøk fra Paris. Han er frisør.

På badet hjemme på Tranby tok frisøren saksen i bruk og klippet av 20 cm av Iselins hår. Det resulterte i sju hestehaler fordelt i sju plastposer.

– Da han begynte å klippe angret jeg med en gang, men etter hvert har jeg blitt glad for at jeg har gjort en bra ting.

Ble forbauset

Det ble en tilvenningsperiode for 10-åringen.

– Det var uvant. Jeg har pleid å kjenne på håret og legge det bakover, så morgenen etter klippen ble jeg skikkelig forbauset. Jeg måtte sjekke bildene på mobilen bare for å se at det var sant.

I dagene som fulgte fikk Iselin mange fine tilbakemeldinger, både av venner og lærere på skolen.

– Jentene synes jeg ble superfin. Guttene hadde flere spørsmål, som «hva har du gjort?». De ble nok litt mer forskrekka.

Skal gro det ut igjen

Iselin har blitt vant til det noe kortere håret sitt. Hun ser det positive ved å ha kort hår, for eksempel at det ikke tar så lang tid å føne, og ellers er enklere.

Planen videre er å gro håret enda lenger enn det var før. Ikke fordi hun savner det lange håret sitt, men fordi hun vil gi bort enda mer.

Diplom og skryt

De sju hestehalene ble levert til en frisørsalong i Drammen. Der ble hun godt mottatt, og fikk informasjon om hvordan håret hennes kom til å bli brukt.

Parykker blir laget på bestilling, så de kunne ikke si akkurat hvem som skulle få det.

– De sa jeg hadde perfekt hår til å gi bort fordi det er så sterkt.

Det vanket diplom som takk og bevis på den fine handlingen.

Hvis andre lar seg inspirere av det Iselin har gjort, har hun dette å si:

– Det er noen utfordringer ved å klippe av seg alt håret sitt, men det går til en god sak. Og hvis du uansett har lyst på kortere hår, kan det være fint å donere bort det du uansett skal klippe av.