Beboere på Tranby må filtrere vannet

ANBEFALER FILTRERING: Viva IKS anbefaler at man filtrerer vannet gjennom for eksempel et kaffefilter, for å slippe å få de små partiklene i drikkevannet.

ANBEFALER FILTRERING: Viva IKS anbefaler at man filtrerer vannet gjennom for eksempel et kaffefilter, for å slippe å få de små partiklene i drikkevannet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vannproblemene er likevel ikke over for alle Tranby-beboere, selv om vannet for lengst er tilbake etter lekkasjen tidligere denne uken.

DEL

TRANBY: Flere beboere øverst på Tranby anbefales nå å filtrere vannet, da det i etterkant av lekkasjen tidligere denne uken er flere som har oppdaget partikler - små, sorte prikker - i drikkevannet.

– Vi anbefaler at alle som oppdager slike partikler i vannet, filtrerer det gjennom for eksempel et kaffefilter før det brukes som drikkevann. Men det er ikke nødvendig å koke vannet, understreker rådgiver Per Arne Thorset på driftssentralen hos Viva IKS (Vestviken vei- vann- og avløpsselskap) overfor Lierposten.

Kan ha sammenheng med lekkasjen

Han sier det er vanskelig å si hundre prosent sikkert om det er lekkasjen som oppsto tidligere denne uken i området Tranby - Lyngås - Nordal som er grunnen til at beboere øverst på Tranby nå opplever å få partikler i vannet.

– Det kan selvsagt ha en sammenheng. Dette er partikler som ligger på innsiden av rørene, og når rørene har stått uten vann en periode, og så får vanngjennomstrømming igjen - så kan det lett skje at partikler løsner fra innsiden av rørveggen. Det kan også ha sammenheng med at det har vært svært varmt i det siste, og at mange gjerne har vannet plenene sine, og dermed har man fått et høyere forbruk og mer vanngjennomstrømming enn normalt, sier Thorset.

PARTIKLER I VANNET: Flere beboere øvetst på Tranby har de senere dagene fått små, sorte prikker i vannet, lik dem i bunnen av dette litermålet.

PARTIKLER I VANNET: Flere beboere øvetst på Tranby har de senere dagene fått små, sorte prikker i vannet, lik dem i bunnen av dette litermålet. Foto:

Mangler kum og spylekran

Hva gjør dere nå for å utbedre problemene?
– Det som er problemet med partikler i vannet akkurat i det aktuelle området, er at de private stikkledningene som går fra de kommunale vannledningene og inn til de aktuelle husene ikke ser ut til å ha noen kum og spylekran i enden, men at de stopper i inni det siste huset, i enden av husrekka. Hadde man hatt kum og spylekran utenfor, ville dette vært en enkel sak å løse, men det er det altså ikke.

– Hvilke alternativer står man da igjen med?

– Slik jeg ser det, er den eneste måten dette kan løses på at en rørlegger må inn i det huset som har slutten på stikkledningen, koble fra vannmåleren, dra en stor vannledning ut av huset, og få en skikkelig gjennomspyling av hele stikkledningen, sier Thorset.

Private vannledninger

– Dette er altså private stikkledninger, hvilket betyr at beboerne må betale regningen selv?
– Ja, det stemmer. Men det vil nok ikke bli noen stor utgift på hver enkelt husstand når vi snakker kanskje 10-12 husstander per rekke som deler på utgiftene, sier Thorset.

Og legger til:

–  Vi kan selvsagt være behjelpelige med å gå i dialog med den rørleggeren som huseierene bruker, da vi må forsøke å løse dette i samarbeid med beboerne. Det viktigste for oss er at folk har rent vann i springen, så vi vil gjøre det vi kan for å få ordnet opp i dette, sier han.

Artikkeltags