(Drammens Tidende)

BUSKERUD: Den siste prøven tatt på Gilhusodden i Lier, viser at bakterienivået på badestedet er for høyt. Prøven ble tatt 23. juli.

– Det er flott badevær i dag, men jeg ville valgt et av de andre badestedene våre til vi har fått bekreftet at vannkvaliteten på Gilhusodden er god igjen. Det verste man risikerer er en mage- og tarm-infeksjon, noe som kan være ille nok når man helst vil være ute og bade i finværet, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring til Lier kommunes nettside.

Ifølge Bjerring er den vanligste årsaken til slike forhøyede bakterieprøver regnskyll, men sier at det er viktig å sjekke at vannet normaliserer seg igjen etterpå. Nye prøver er tatt av vannet på stedet, og ifølge kommunen vil de få svar på disse i løpet av fredag.

– Når vi får slike verdier er det rutine at vi tar nye prøver for å kontrollere om det er snakk om vedvarende eller forbigående forurensning. Som oftest er det forbigående.

Målingen

En prøve tas annenhver uke, ifølge Lier kommune. Måleenheten som benyttes er cfu/100 ml, og når denne er mindre enn 100, anses vannkvaliteten som god.

Om den overstiger 1000, er dette ansett som uakseptabelt. Da frarådes bading.

Slik var resultatet på prøvene tatt i Lier 23. juli:

Svangstrand: 34 cfu/100 ml

Damtjern: 43 cfu/100 ml

Engersand: 640 cfu/100 ml

Gilhusodden: >1500 cfu/100 ml

Også ved Gropa i Drammenselva frarådes bading. Der viste prøvene for en drøy uke siden at det var 1500 cfu/100 ml.

Badevannene som sjekkes av Miljørettet helsevern i Vestfold, altså badevann i Svelvik og Sande, er alle klarert for bading. Også samtlige vann som sjekkes av Øvre- og Nedre Eiker er klarert for bading.

Trygge vann:

Øvre Eiker, uke 29: Anfinnsplass, Sundhaugen, Hokksund camping, Hoensvannet og Dyvelgården

Nedre Eiker, uke 25: Hagatjern og Årbogen

Svelvik 8.-9. juli: Stikkeren, Knemstranda, Trulsestranda, Skjæra og Tangenhavna

Sande 8.-9. juli: Skjervika, Kverntangen, Nordre Jarlsberg brygge, Bekkestranda, Hagasand, Sandviken (stranda) og Sandviken (utsiden av brygga)

Drammen, 17.07-19: Drammenselva: Ottilie Bies vei, Åssiden elvepark strand, Åssiden elvepark plaskedam, Bragernes strand ved volleyballnett, Strømsø strand, Holmennokken. Fjorden: Sota. Skogstjern: Landfalltjern, Stordammen, Vannverksdammen. Ved Blektjern og Klopptjern er det ingen vannprøver som er tatt.