SYLLING: Satsingen Sylling skole har gjort med økt fysisk aktivitet i skolehverdagen har ikke gått ubemerket hen – selv ikke på ministernivå.

Mandag kom derfor både helseminister Bent Høie og barneminister Solveig Horne på besøk, både for å se og høre mer om satsningen, og for å rose skolen for måten de har satt fysisk aktivitet på programmet.

- Fysisk aktivitet gir et godt grunnlag både for trivsel og læring, som igjen er svært viktig for deres videre utdannelse. Aktivitet er også viktig for så vel fysisk som psyisk helse, og økt aktivitetsnivå i skolen er ekstra viktig for dem som av ulike årsaker ikke deltar i fysiske fritidsaktiviteter. Derfor er det dere gjør her i Sylling kjempeflott, og det blir spennende å følge med på hvilke effekter dette prosjektet får i årene framover, sa barneministeren.

Sofasløving og husvask

Helseministeren var noe forsinket til møtet i Sylling mandag, og barneministeren benyttet derfor anledningen til å slå av en prat med noen av gledessprederne, som hadde fått i oppgave å ønske de celebre gjestene velkommen til skolen.

- Ser dere fram til påskeferien nå, da, ville hun gjerne vite.

Joda, elevene la ikke skjul på at de gleder seg til noen dager med fri.

- Men hva liker du å gjøre når du har fri, da, ville gledesspreder Caroline Ulleberg (12) vite.

- Slappe av på sofaen, kom det spontant fra barneministeren.

Som skyndet seg å legge til: - Og så liker jeg å lese bøker og vaske i huset – for det får jeg nesten aldri tid til ellers.

- Det er fint å gjøre andre glade, for da føler man seg glad selv også, sa gledessprederne Mailen Børmarken (12) og Silje Bakkerud (13), som syntes det var veldig hyggelig å få hilse på de to ministerne.

Prøveprosjekt på 30 skoler

Da Helseministeren omsider dukket opp, manglet det ikke på rosende ord til Fysak-prosjektet fra ham heller. Høie kunne dessuten fortelle at regjeringen nå starter opp et prøveprosjekt med 30 skoler rundt om i landet, der man dobler antall timer med fysisk aktivitet.

Etter velkomst av ordføreren, fikk ministerne se nærmere på hvordan Fysak-prosjektet arter seg i praksis.

14 elever fra St. Hallvard videregående skole er nemlig på Sylling skole to ganger i uka, og leder de fysiske aktivitetene for elevene i gymsalen, som en del av det valgfrie programfaget lederutvikling.

- Dette er et banebrytende og inspirerende prosjekt, som vi har gjennomført de siste to årene, i samarbeid med Buskerud idrettskrets, Gjensidigestiftelsen, fylkeskommunen og St. Hallvard videregående, fortalte rektor Roar Bogerud.

Mer aktivitet, mindre mobbing

Bogerud fortalte også at skolens ledelse ser på Fysak-prosjektet som et ”kinderegg”:

- Det er bra for elevenes læringsmiljø. Målet er mer trivsel og mindre mobbing. Fysisk aktive barn utvikler og stimulerer hjernen, og ikke minst: fysisk aktivitet og gode matvaner er bra for Folkehelsa, sa Bogerud.