Stena-saken – negative konsekvenser ikke bare i miljøsektoren

Debatten om etablering av Stena Recycling på Lyngås forsetter.

Debatten om etablering av Stena Recycling på Lyngås forsetter.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den 16. juni fattet kommunestyret vedtak om å si nei til prinsippavklaring for avfallsanlegg for landbruk og annen næring på Lyngås. Vedtaket ble fattet med 30 mot 11 stemmer. Lier Frp sine fire representanter stemt for å foreta en prinsippavklaring og var dermed på det «tapende laget.» Lier kommune mistet her en god mulighet til å utøve miljøvern i praksis. Dagens miljøvern i Lier kommune har karakter av et mesterskap i veltalenhet om hvor viktig det er å ta vare på miljøet vårt. Den som uttrykker seg mest mulig likt det Henrik Wergeland ville gjort i en 17. mai-tale har vunnet, og representerer det beste miljøpartiet i Lier. I skrivende stund er det Lier Senterparti som innehar rollen som Liers mest selvgode miljøparti.

Det er grunn til å frykte at Stena-saken og den debattformen som her er valgt av Stena-motstanderne innebærer problemer langt utover denne saken. Trusler, baksnakking, forakt for saklighet, manglende respekt for de andre sides standpunkt er stikkord som oppsummerer debatten i mediene. Et foreløpig bunnpunkt er varaordfører Espen Lahnstein (Sp) sin trussel om å bryte samarbeidet om han ikke fikk det akkurat som han ville i Stena-saken. Sp har fire av 41 representanter i kommunestyret.

Lier Frp foreslo ved starten av møtet i kommunestyret 16. juni at avstemningen skulle være skriftlig. Bakgrunnen for dette forslaget var bekymringen at flere representanter følte seg utilbørlig presset til å stemme nei. Dessverre ble ikke forslaget om skriftlige avstemninger vedtatt. Jeg er overbevist om at dersom det hadde vært skriftlig avstemning, så hadde langt flere representanter stemt ja til en vurdering av anlegget til Stena på Lyngås.

Jeg har vært kommunestyrerepresentant siden 2007. Det politiske samarbeidsklimaet i Lier har gjennomgående vært godt, om en ser bort fra saker som har med flyktninger, asyl, og integrering å gjøre, da er stemningen i Lier kommunestyre minst like hysterisk som i alle andre de kommunestyrene i Norge. Personlig frykter jeg at «Stena-saken» innebærer at stemningsskifte i Lier-politikken. På sikt kan det få negative følger for rekrutteringen til politikken. Det er også negativt om sittende representanter ikke tør å ta ordet og å hevde sin mening og partienes standpunkt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken