- Engasjementet har eksplodert

Bekymret: Harald O. Buttedahl (innfelt) er bekymret for hva en mulig etablering av et nytt avfallsanlegg på Lyngås kan medføre, og sier det er gledelig med det store engasjementet til liungene i denne saken.

Bekymret: Harald O. Buttedahl (innfelt) er bekymret for hva en mulig etablering av et nytt avfallsanlegg på Lyngås kan medføre, og sier det er gledelig med det store engasjementet til liungene i denne saken.

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter å ha ligget og murret lenge, har engasjementet for å få stoppet planene til Stena Recycling på Lyngås tatt av den siste uka.

DEL

LYNGÅS: – Vi ser spesielt på Facebook at dette engasjerer folk, sier Harald O. Buttedahl, eplebonde og forkjemper i kampen mot etableringen av avfallsanlegget:

– Bare den siste uka har vi mer enn doblet antallet medlemmer til Facebook-siden «Nei til lagring av farlig avfall i Lier».

Engasjement er viktig

Og han er ikke overrasket.

– Grunnen er at folk nå har fått øya opp for hvor negativt denne etableringen kan bli for Lier. Jeg har til dags dato ikke møtt noen som er positive til å få Stena Recycling til Lyngås – bortsett fra dem som har en økonomisk interesse i dette, sier Buttedahl.

Og maner samtidig til enda mer engasjement blant innbyggerne.

– Det er viktig at folk engasjerer seg, og vi må bruke tiden fram til klagefristen godt, for det er nå vi har muligheten, sier han, og legger til at det er stor styrke i samhold:

– Folk er bekymret. Det kan gi konsekvenser.

Klar melding til miljøutvalget

I første omgang er det tiden fram mot klagefristen motstanderne til etableringen på Lyngås jobber mot.

Spesielt holder Buttedahl en knapp på miljøutvalget, som har møte dagen før den nye klagefristen til Fylkesmannen går ut 25. januar.

– Jeg håper miljøutvalget i Lier leverer en uttalelse til Fylkesmannen det lukter svidd av. Det er tross alt Liers fremste politikere som er satt i utvalget for sitt engasjement for miljø, og i denne saken er det i høyeste grad miljøet som står i fare, sier Buttedahl.

Og han nevner flere områder både han og andre viser bekymring over.

Fare for miljøet – på flere måter

For landbruket er faren for utslipp i Lierelva det essensielle, mens for nærmiljøet er faren for støy i høyeste grad reell.

– Det dreier seg om støy fra transport, men også internt på området med støy fra maskiner. Jeg vet at mange i nabolaget er bekymret for både utslipp og bråk i forbindelse med blant annet en kreosotkvern, sier han.

Fram mot klagefristen håper Buttedahl engasjementet fortsetter.

– Kampen går videre for oss, og jeg håper andre også ser hvor store problemer dette anlegget vil bringe, og at de engasjerer seg. Ikke bare på sosiale medier, men også på andre måter, som en klage til fylkesmann, underskriftskampanjer og lignende, sier han.

Artikkeltags