Til Liers politikere

STOR TRAFIKK: Det legges opp til at et stort antall kjøretøy daglig skal kjøre avfall til den planlagte sorterings- og gjenvinningsstasjonen på Lyngås. FOTO: BENEDIKTE HJELLUM HÅKONSEN

STOR TRAFIKK: Det legges opp til at et stort antall kjøretøy daglig skal kjøre avfall til den planlagte sorterings- og gjenvinningsstasjonen på Lyngås. FOTO: BENEDIKTE HJELLUM HÅKONSEN

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Stena-etableringen 14. mai 2001, for ca. 17 år siden, leverte Foreningen Aksjon Lier Fyllplass en liste med 1110 underskrifter til ordfører Ulla Nævestad.

Underskriverne krevde stengning av Ragn-Sells fyllplass på Hårberg grunnet de uutholdelige luktproblemene som oppstod fra høsten 2000.

Den gang da

Fyllplassen hadde konsesjon og godkjennelse fra Fylkesmannen og det var spesifisert i betingelsen at «Uønsket lukt skal ikke forekomme».

Men, som men ofte erfarer, skjer det alvorlige ting som ikke har vært forutsett.

Det var en stri tørn den gangen, men heldigvis sto Liers politikere, med ordfører Ulla Nævestad i spissen, sammen med oss i aksjonsgruppen. Det var den gang da.

Det ble etter hvert orden på Ragn-Sells deponiet og etter 2002 ble det stadig sjeldnere med luktutslipp.

I dag har «Luktgruppa», som overvåker luktsituasjonen, et meget godt samarbeid med dem.

Føler usikkerhet

Nå er det Stena Recycling-planen for et gigantdeponi på Lyngås som har satt sinnene i kok.

Fylkesmannen har gitt sin velsignelse til etableringen, men mange føler at det er usikkert om det er en garanti mot utslipp og forurensning som kan gi katastrofale følger for Lierbygda.

Uhell kan skje, og vil alltid kunne skje.

"Risiko" er som kjent produktet av sannsynlighet og konsekvens. Selv om sannsynligheten er lav, vil konsekvensen av et større utslipp være enormt dramatisk!

Og, Stena har ikke det beste rykte fra andre steder de har tilsvarende virksomhet.

Et helt forutsigbart problem med etableringen er dessuten den store økningen, av svært støyende, støvende tungtrafikk gjennom boområdene.

Terje Ringstad, som bor ved Kirkelinna, målte støynivå på 70 – 90 dBA fra tungtrafikk ved huset sitt en periode i fjor vinter!

Beboerne på Tranby orker rett og slett ikke en forverring av disse forholdene!

Det er nå det gjelder

Nå gjelder det å være føre var!

Når Stenas anlegg er etablert er det for sent å sørge og beklage.

Inntil nå er det bare Ap, Sp, SV og MDG som har gått imot prosjektet, og de andre partiene er i ferd med å komme i «skammekroken» om de ikke står sammen med befolkningen slik de gjorde i 2001.

Det var nok ikke et slikt gigantanlegg dere hadde i tankene da dere regulerte området til «avfallsrelatert virksomhet».

Ut fra hva dere vet i dag, er det beste som kan gjøres å vedta bygge- og deleforbud - og senere en omregulering.

Det er i skrivende stund innkommet 559 elektroniske og 1978 manuelle, til sammen 2537, underskrifter på oppropet mot anlegget

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken