Fakta og meninger om Lyngås

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevPer Vemork, Lars Haugen og Knut Erik Marheim fra Lier Frp skrev et innlegg om det planlagte gjenvinningsanlegget på Lyngås i Lier. I innlegget ble det fremhevet forskjellen på fakta og det Lier Frp kaller ensidig synsing og meninger.

Jeg tenkte derfor jeg skulle klargjøre noen forskjeller på fakta og mening.

Det er prisverdig at Frp endelig engasjerer seg i andre saker enn lakrispiper, innvandring og Segway, og jeg er helt enig i at håndtering av avfall er viktig. Vi mennesker lager mange produkter som er farlig for miljøet, og vi må derfor håndtere det på en fornuftig måte.

Men der slutter dessverre hyllesten fra meg.

Risikoklasse 2

Fylkesmannen har i sitt svar til Lier kommune gitt tillatelse til at Stena Recycling AS kan etableres på Lyngås, under forutsetning av at en hel mengde punkter oppfylles for å unngå forurensing til miljøet rundt, og Lierelva spesielt. Begrunnelsen fra fylkesmannen er på 20 sider, så jeg skal ikke gå inn på alle punktene her, bare referere til konklusjonen og noen andre punkter.

Og hva var konklusjonen? Joda, anlegget ble plassert i risikoklasse 2 av 4, der 1 er verst, med muligheter for at anlegget kan bli flyttet til en annen risikoklasse, og det allerede før anlegget er bygget.

Mulighet for forurensing til nærmiljøet er satt til moderat. Og det er fakta.

Ville du satt deg i en bil som har moderat stor sannsynlighet for å være med i en ulykke? Jeg ville ikke gjort det i hvert fall. Det er min mening.

Bekymringene fra innbyggerne på Tranby og nærområdet med tanke på økningen i tungtrafikk og faren for støy, og bondenæringens bekymring for utslipp til Lierelva og markene rundt, kalles av Lier Frp for useriøst.

Der har vi gode gamle Frp tilbake!

Jeg var litt bekymret en liten stund for at dere hadde blitt et miljøparti. Å kalle innbyggernes bekymringer for useriøse er direkte frekt, og vitner om en total mangel på respekt for kommunens innbyggere.

Lier Frp sier videre at dette kan ta pusten fra noen hver. Ja, helt enig. Bekymringene tar pusten fra noen og enhver i Lierdalen. Og det er fakta.

Trafikkbelastning

Våre folkevalgte fra Lier Frp skriver videre at de trafikale problemene som vil oppstå av den økte mengden tungtrafikk, ikke er riktig. Hva er bakgrunnen for å si det?

En økning på 200 tunge lastebiler hver dag vil jeg si er en relativ kraftig økning, og en grunn til bekymring for innbyggerne i området.

I tillegg skal anlegget være åpent fra 06.00 til 20.00 på kvelden fem dager i uken, lørdager til kl. 14.00.

Det betyr i praksis tungtransport og støy fra området fra før hanen galer til sola går ned over Storsteinsfjell. Og det er fakta.

David mot Goliat

RfD sitt anlegg på Lyngås ble bygget for noen år tilbake, og er i dag et velfungerende anlegg for håndtering av husholdningsavfall fra Lier og kommunene rundt.

Jeg har selv vært der mange ganger og kastet mine pappesker og hageavfall, og er imponert over kvaliteten på anlegget og jobben som gjøres der.

Det er derfor helt utrolig at Lier Frp sammenligner dette anlegget med det planlagte anlegget til Stena Recycling AS, og attpåtil kaller det et «søsteranlegg». Tror Frp at innbyggerne i Lier er lettlurte?

Dette er et anlegg som skal ta imot blant annet kasserte kjøretøy, ulike former for farlig avfall (miljøgifter), impregnert og kreosotholdig trevirke og smittefarlig avfall.

Mye av dette skal kvernes og skjæres på stedet med store kverner og kuttes med skjærebrenner.

Å sammenligne dette med flytting av containere med papp og restavfall ved RfD faller på sin egen urimelighet.

Størrelsen på anlegget (25.000 m2) er i tillegg mye større sammenlignet med RfD.

Stenas egen søknad sier at det skal behandles ca. 90.000 tonn avfall i året. Totalbelastningen i området blir alt for stor.

Svevestøv som vil bli dannet under kverning og fra den økte trafikken, vil legge seg på jorder og andre steder i området det finner seg for godt å slå seg til ro.

Fylkesmannen stadfester også at det nye anlegget til vil bli stort i nasjonal sammenheng. Ikke noe småtteri dette altså. Og det er fakta.

Våre nye landsmenn

Lier Frp peker på en økning i skatteinntekter grunnet dette anlegget og synergieffekter, og beregninger viser at det kan komme ca. 20 nye arbeidsplasser.

Hvor mange arbeidsplasser går tapt ved et svekket omdømme av Lier som en ren jordbrukskommune?

Her snakker vi om en kommune som produserer 10 prosent av Norges grønnsaker, og omsetning for flere hundre millioner kroner.

Da snakker vi tap av inntekter for kommunen i millionklassen! Synergieffekter inkludert.

Frp hevder i tillegg at dette kan bety nye arbeidsplasser for våre nye landsmenn.

Dette er nesten søtt formulert av et parti som har innført Europas strengeste innvandringspolitikk.

Skal vi plassere våre nye landsmenn til å jobbe på søppeldynga, mens vi sitter på kontorene? Men det er en annen diskusjon, og det er min mening.

Politisk skifte?

Per Vemork og hans partikollegaer konstaterer i sin artikkel at de støtter etableringen av Stena Recycling AS på Lyngås, og kommer ikke til å endre mening om denne saken.

Det tar jeg med knusende ro.

Ingen hadde forventet at Frp skulle endre mening.

De er jo ikke akkurat kjent for å ta hensyn til miljøet i sine avgjørelser på nasjonalt nivå, så hvorfor skulle de det på lokalt nivå?

Nei, jeg henvender meg heller til andre politiske miljøet i Lier, Høyre, Venstre og Krf.

Lytt til innbyggerne, sett dere grundigere inn i saken, og tenk dere om. I alle mine år her i kommunen har Lier vært dominert av Høyre, med Høyre-ordfører.

Foreløpig støtter Lier Høyre etableringen, men ting kan endres.

Politiske partier kan endre mening, eller kommunestyrer kan endres ved neste lokalvalg. Og det er fakta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags