Grønne Lier - en optisk illusjon?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Stena Recycling på LyngåsGjenvinning av brukte biler, kreosotholdig materiale og annet miljøfarlig avfall er viktig.

Jeg tviler ikke på at Stena Recycling AS gjør en passe bra jobb her, men plasseringen midt i matfatet i Norges kanskje mest fruktbare jord, er helt bak mål.

Godt omdømme

Da jeg var liten gutt i Ålesundsområdet, så tok bestefaren min meg ofte med på Kiperviktorget for å kjøpe grønnsaker.

Da kjøpte han som regel av noen han kalte «Lier-gutta», fordi de hadde de beste varene, om det så var jordbær eller salat.

Lier-gutta hadde et godt rykte for å levere gode og rene varer. De stod der med sine lastebiler og salgsboder, og handelen gikk bra.

Det var jo fra Lier!

For meg var Lier på den tiden et eksotisk sted på andre siden av fjellet, der alle spiste epler og salat.

Tilfeldigheter og jobb gjorde at jeg som voksen skulle flytte til Østlandet, og jeg havnet derfor på Tranby i Lier. Et perfekt sted å oppdra unger med mye skog og mark, og store frodige salatåkrer og eplehager.

Er Lier grønn?

I de senere år har det derimot skjedd en uheldig utvikling i denne kommunen som jeg har blitt så glad i.

Fra å være en grønn oase, så har det dukket opp krefter som tenker kortsiktig profitt i stedet for å ta vare på omgivelsene til det beste for innbyggerne.

Det være rasering av sjeldne orkideer på Høgdabakkene, til uttak av granskog i Gjellebekkmyrene naturreservat.

Og nå det siste, opprettelse av et gigantisk gjenvinningsanlegg på Lyngås.

Var det hele bare en optisk illusjon? Er Lier grønn? Skulle jeg flyttet til Asker i stedet for, den gangen jeg flyttet til Østlandet?

Russisk rulett

Jeg er ingen ekspert på plassering av gjenvinningsanlegg, men noen faktorer tror jeg bør være tilstede. Jeg nevner…..

1. Anlegget bør ligge på fast grunn for å unngå lekkasje til omgivelsene.

2. Anlegget bør ligge i umiddelbar nærhet til jernbane, hovedvei eller havn, uten at det blir til sjenanse for beboere i området.

3. Anlegget bør plasseres på et slikt sted at dersom et utslipp skulle forekomme, så blir det ikke fare for hverken planteliv, dyreliv eller jordbruk.

Punkt 1 trenger jeg ikke kommentere så mye. Lyngås ligger på en endemorene etter siste istid, og er i prinsippet en svær sandhaug. SAND!

Punkt 2 burde være ganske innlysende. Alle som har kjørt fra avkjøringen fra E18 og til Lyngås, vet at disse veiene ikke egner seg for store mengder tungtrafikk. Isholke på vinterstid og skolebarn som går frem og tilbake i området, er ikke forenelig med 150-200 tungt lastede lastebiler hver dag.

Punkt 3 er det punktet som de fleste nede i dalen er bekymret for. Og det skjønner jeg godt. Som beskrevet av fruktbonde Harald Oskar Buttedahl her i Lierposten, så er dette som å spille russisk rulett med ryktet til hele Lierdalen sør for Lyngås.

Hør på innbyggerne

For meg, og mange andre, så er det ganske tydelig at dette anlegget må plasseres et annet sted. Hvor vet jeg ikke, men å plassere det på Lyngås er direkte uforsvarlig.

Hvem er det som har makt til å endre dette? Jo, det er du det, kjære kommunepolitiker, som kanskje leser dette. Du er valgt for å representere alle innbyggerne i kommunen.

Du er valgt for hele tiden å avveie hva som er det beste for oss innbyggere. Hvorfor skal vi velge deg hvis ikke?

Kjære kommunepolitiker, alle fakta er på bordet. Det er stor motstand mot å plassere dette anlegget på Lyngås, men dere bare kjører på. Vet dere hva dere gjør?

Hvis svaret er ja, så er det skremmende.

Hvis svaret er nei, så snakk med dine partifeller, og vær såpass modig at du tør å ta denne saken opp til ny vurdering.

Har dere skjønt saken i stor nok grad?

Er Lier lysegrått?

Lier-gutta er borte for lengst fra Kiperviktorget i Ålesund. Salaten er flyttet inn i de lokale dagligvarebutikkene, men det gode ryktet består. La det ryktet ikke forringes grunnet en dårlig beslutning som Liers egne politikere tar.

Er grønne Lier en optisk illusjon? Jeg vet ikke helt. Mye er fremdeles grønt, men ting er i ferd med å skje.

Litt mer lysegrått kanskje?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags