LILLEHAMMER/LIERBYEN: Årets Birkebeinerritt samlet som vanlig mange liunger. Mange av de er drevne birkebeinere både på ritt, løp og på ski. Men det er ikke Martin Sørum Nilsen. Dette var hans første tur gjennom 92 kilometer fra Rena til Lillehammer.

– Jeg syklet Grenserittet tidligere i sommer. Der var det mer sti og mer gøy. Her var det mye grusvei og det føltes dobbelt så langt, selv om det bare er 12 kilometer lengre. Jeg fikk litt info fra en kollega om at det bare var nedover fra toppen av Sjusjøen. Det er løgn, konkluderer han.

Verst var det i Rosinbakken, da var han kvalm og ville bare hjem.

– Vurderte du å gi deg underveis?

– Det er vel feil å si at jeg ikke vurderte det, humrer Sørum Nilsen, men la til at det var moro der det var sti.

Slutt med røyk – kun pils

Da tenker han ikke så mye på hvor sliten han er og tida går fortere. Men stipartier er det desverre ikke så mye av i det 92 kilometer lange rittet fra Rena til Lillehammer.

Det er først i år Sørum Nilsen har startet å trene på sykkel, og Grenserittet mellom Strømstad og Halden ga mersmak. Men Birken vet han ikke helt om han sykler neste år.

– Nå skal sykkelen på hylla, jeg er ferdig med sykkel for i år.

Men Sørum Nilsen har fått sansen for kondisjonstrening, så nå blir det løping utøver høsten. Det har sin ganske naturlige forklaring at kondisjonstrening nå er litt lettere enn før.

– Før var det mye røyk og pils. Nå er det bare pils, sier liungen.

Han løp elveløpet i Drammen i år, og det skal han også neste år. Motbakkeløp er også en favoritt og Eggekollen opp om to uker definitivt aktuelt.

Tryna før Sjusjøen

Torfinn Teigen måtte ufrivillig av sykkelen en gang og måtte plastres godt i målområdet

– Jeg tryna før Storåsen (Sjusjøen). Det kom inn en foran meg og kjørte inn i forhjulet mitt. Men heldigvis så var det bare skrubbsår, sa Tranbymannen som er en dreven Birkebeiner.

Dette var hans 16. ritt og han har også gått skirennet mange ganger.

– Jeg hadde håpet på 10 minutter bedre tid, sa Teigen som med fall kom inn på sterke 3.21.

Teigen var en del av en Lier og Hvittingsfoss-gjeng som hadde Nils Haugen som sjåfør. Haugen som i sommer syklet Lindesnes-Nordkapp nøyde seg denne gangen med heie liungene i mål. Rune Eek er utflyttet liung som nå bor i Hvittingfoss og hadde med seg to andre sambygdninger. Eek var fornøyd med 3.39.

– Jeg klarte merket med fire minutter og det var målet, oppsummerte Eek, som la til at han ble tatt igjen med et kvarter på Sjusjøen av Oddvar Nygaard som ble nummer 12 i 60-64 års-klassen på sterke 3.23.

Hvittingfossgutta Vegar Lie og Gjermund Skaug var også godt fornøyd med sine 3.21 og 3.19. Fredrik Helmen fra Reistad var også med i gjengen og kom inn på 3.18. . Minibuss-gjengen med sjåfør Haugen har drøssevis av merker i både rennet, rittet og løpet. Totalt fullførte over 11000 syklister årets ritt i solskinn og gode forhold.