REISTAD: Alle visste hvem Christian Rolid Flaten var. Den talentfulle motocrossutøveren som på tragisk vis måtte gi tapt for kreften for drøye to år siden.

En motorklubb var i sorg. En hel bygd var i sorg.

Tilbake sitter en mor, en far og en søster i bunnløs sorg.

For den mangeårige rallycrossføreren Erik Flaten har dødsfallet gått meget sterkt innpå ham. Hverdagen er fremdeles ikke som før, selv to år etter at den 16 år gamle motorglade sønnen sovnet inn.

Har vært aktiv i mange år

– Noen dager er tunge. Andre er enklere. Jeg går i garasjen hvis jeg må «rømme» litt, sier Erik Flaten.

48-åringen har akkurat avsluttet rallycrossesongen for i år. Hans andre sesong etter Christians bortgang. De fleste i miljøet kjenner pappa Flaten fra da han begynte å kjøre rallycross mot slutten av 80-tallet.

Etter et par års opphold med husbygging på starten av 90-tallet, gikk det slag i slag i 10 år, med hele ni medaljer i rallycross og bakkeløp.

Så begynte Christian med motocross, og det var ikke lenger viktig å fortsette sin egen karriere.

Men da unggutten en sommerdag i 2012 ikke maktet å kjempe mot den tragiske og urettferdige kreftsykdommen lengre, forsvant også en stor bit av det innholdsrike og meningsfulle livet til pappa Erik.

Sårt å ikke være med

– Store deler av livet vårt dreide seg om cross. Jeg fikk kontakt med mange fordi vi så dem så ofte. Vi hadde kort vei til banen, og trente ofte.

– I dag er jeg ikke like flink til å oppsøke miljøet. Jeg må være ærlig på å si at det er sårt. Det er sårt å se de kjøre, det er sårt å høre når det durer fra banen, fordi Christian ikke lenger får være med på dette.

Erik er åpen og ærlig om hvor tøff hverdagen fremdeles er. At Christian ikke lenger er å se på resultatlistene. At han ikke lenger står klar og venter i garasjen når pappa kommer hjem fra jobb.

Det er derfor han nå legger ned en masse tid og penger på å kjøre selv. Å holde på med det han drev med før Christian startet en karriere.

Fordi motorsport er det morsomste Erik vet.

– Jeg kan tenke på andre ting, samtidig som Christian er med meg. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på ham, men ved å være i garasjen å skru, pakke til løp, og være på løp og kjøre, så får jeg brukt tiden til noe positivt når dagene ellers ikke er helt bra, sier Flaten.

Minnefond

Det ble samlet inn en del penger i forbindelse med kreftbehandlingen. Etter dødsfallet ble «Christian Rolid Flaten minnefond» opprettet.

Nå deles det ut et årlig stipend til en crossutøver som står for de gode holdningene som Christan ble kjent for. Søknadsfristen for kandidatene går ut 1. oktober.

– Det er jo egentlig helt forferdelig at man skal kunne dele ut en minnepris for sønnen sin. Samtidig er det en fin måte for både oss og miljøet å kunne hedre Christian på, sier Erik.

VM-løp aktuelt neste år

Det han gleder seg til nå er for første gang å kjøre i VM-sammenheng. Neste år skal det kjøres internasjonale runder både i Norge og Sverige. Her vil Flaten være med.

– Etter at jeg begynte å kjøre rallycross igjen, har det vært en liten drøm å stille til start i et slikt løp igjen, sier Flaten med et bredt smil.