TRANBY/SYLLING: I en årrekke har søndagsfri vært noe totalt fraværende for de to profilerte dommerne.

– Men vi ville ikke vært dette foruten, er både Odd Arne og Kristoffer skjønt enige om.

Opplevelser

Bestemmelsen er krystallklar: Ved fylte 50 år er karrieren som fotballdommer på toppnivå ugjenkallelig slutt. Kravene til fysisk form er blitt så skjerpet de siste årene at pensjonsalderen er satt lavt.

– Det er vemodig å vite at man ikke lenger skal ut å dømme, men slik er det. Det er en tid for alt, som det heter, sier Odd Arne.

– Det er rart å være borte fra manesjen. Det er allerede blitt et savn og et tomrom, men vi sitter igjen med mange gode opplevelser og minner. Og det står ikke til å nekte at det er deilig å ha fri på søndager, sier de.

For dømming på toppnivå har krevd sine ofre.

– Jeg fikk blant annet ikke deltatt på min søsters bryllup. Det var ikke helt bra, sukker Odd Arne.

Mange kamper

Odd Arne er assistentdommer og debuterte i eliteserien allerede i 1992. Han har dømt 376 kamper, noe som er suveren rekord i Tippeligaen. I tillegg har han gått på linja i 52 internasjonale kamper, blant annet i Zlatans debutkamp.

Kristoffer begynte karrieren som håndballdommer, men har vært hoveddommer i Tippeligaen i 16 år. Han har 125 kamper på øverste nivå, i tillegg til 115 kamper i 1. divisjon.

Kristoffer har 45 internasjonale kamper som fjerdedommer. Han har satt på plass mange legendariske managere – blant andre Roy Hodgson.

– Og høydepunktet?

– Høydepunktet er utvilsomt da jeg fikk dømme cupfinalen på Ullevål Stadion i 2009 mellom Molde og Ålesund. Da var det bra «trøkk», smiler Kristoffer.

Miljøet

Odd Arne understreker at det ikke er selve fotballen han kommer til å savne mest, men snarere kameratskapet, miljøet og alle opplevelsene.

– Vi har jo vært på steder vi neppe hadde fått besøkt ellers – det være seg Aserbajdsjan, Israel, Island, Georgia. Det har vært spennende og lærerike møter med andre kulturer, sier han.

Og Kristoffer er enig. Men kulturforskjellene er ofte store, særlig hva angår bruk av alkohol. Mange kamparrangører, kanskje spesielt i Øst-Europa serverer alkohol i alle sammenhenger, både før og etter kamper.

– Å drikke før en kamp er selvsagt helt uaktuelt, men for høflighets skyld har vi av og til tatt et lite glass etter kampen. Vi prøver imidlertid å unngå de mengdene det ofte legges opp til, humrer Kristoffer, og husker særlig en hendelse i Ukraina, da det ble skålt ivrig etter en kamp.

Ja, faktisk så ivrig at Kristoffer benyttet seg av en blomsterpotte ved siden for å helle ut deler av innholdet.

– Men da reiste hoveddommer Terje Hauge seg og uttalte bestemt at «vi følger vertskapet!» Det ble en trøblete «dagen derpå» og slitsom hjemreise, minnes Kristoffer.

– Slikt hørte heldigvis med til sjeldenhetene, skyter Odd Arne inn.

– Men, som sagt, opplevelsene og historiene er mange, og noen av dem egner seg ikke på trykk i lokalavisa, slår begge fast.

Allikevel er det slik at folk flest ikke misunner fotballdommernes jobb, og det siktes da til alle meldingene som blir en dommer til del når en, kanskje tvilsom, avgjørelse går motstanderens vei.

– Får så hatten passer

– Jo, vi er blitt kalt mye rart, men som oftest er det ganske uskyldig og slike meldinger preller av som vann på gåsa, sier Odd Arne og Kristoffer.

– En fotballkamp er full av følelser og temperatur, men vi opplever at ting som sies i kampens hete, både fra spillere og publikum, glemmes raskt. Det er som oftest drakta som snakker – ikke enkeltpersoner, forklarer Odd Arne.

Begge har for øvrig opplevd at oppførsel på bane og tribune er blitt noe bedre de siste årene. Fotballen er blitt hurtigere og tettere, og det er blitt større aksept for at dommere kan gjøre en feil, for eksempel i marginale offside-avgjørelser.

Odd Arne og Kristoffer opplever at spillerne er blitt mer profesjonelle i sine holdninger.

– Det er færre «rasshøl» på banen i dag enn før, for å si det rett ut, sier de.

Men når det er sagt, Kristoffer har også mottatt såpass ubehagelige SMS-meldinger at han har gått til politianmeldelse. Men da har sakene løst seg rimelig fort med beklagelser og unnskyldninger.

– Vi får så hatten passer innimellom, men det stikker sjelden særlig dypt, konkluderer Kristoffer.

Ikke helt over

Avskjedskampen ble høstens kamp mellom Sarpsborg 08 og Lillestrøm, der både Odd Arne og Kristoffer fikk en hyggelig oppmerksomhet etter lang og tro tjeneste.

De kan begge avsløre at de ikke har satt seg selv helt på sidelinjen(!) allikevel. Det venter fremtidige oppgaver i fotballforbundet som kampdelegater, og Kristoffer klarer neppe å legge dommerfløyta på hylla. Han vil fortsette å dømme på lavere nivåer, og i aldersbestemte klasser.