– Jeg trener hver dag, men jeg vet aldri på forhånd om økta blir kort eller lang, rolig eller hard, sier Øystein.

I gjennomsnitt ligger den daglige dosen et sted mellom ti og femten kilometer. Og uttrykket «en dag uten trening, er en dag uten mening» passer perfekt for Øystein. Men på kalde og ufyselige dager, er tredemøllen god å ty til,

– Ja, jeg er veldig glad i mølla mi, innrømmer Øystein. Læreren kan avsløre at han har planlagt mang en skoletime på tredemøllen.


Fotball

Øystein Mørk er født i Bagn i Valdres, men allerede da han var fem år gammel, flyttet familien til Haugerudbråtan på Tranby. Øystein hevder at årene på Nordal skole la grunnlaget for den fysiske fostringen.

– Ja, det kan jeg trygt si. Vi gikk jo fram og tilbake til skolen hver dag, hele året, ble aldri kjørt, sier Øystein.

Som så mange av hans jevnaldrende, meldte også Øystein seg inn i Lier IL for å spille fotball med kameratflokken. Men Øystein hadde allerede da en kropp som egnet seg bedre til langdistanseløping enn til fotball,

– Du kan si at jeg var bedre taktisk enn fysisk på fotballbanen, minnes Øystein.


Bordtennis

Da han ennå ikke hadde begynt med løping og fotballkarrieren hang i en tynn tråd, var det bordtennis og badminton Øystein satset på. Lier bordtennisklubb trente på Heia skole, og Øystein ble faktisk kretsmester i 1986.

Han deltok også i flere badmintonkonkurranser og spilte double med TV2-profilen Kadafi Zaman.


Bedriftsløp

Etter videregående skole på idrettslinja på St. Hallvard, tok Øystein sin lærerutdannelse i Trondheim.

Han var fortsatt en aktiv og ivrig idrettsutøver – spilte både fotball, volleyball, innebandy og jogging. Løperkarrieren lot imidlertid fortsatt vente på seg, men han ble lokket med på et bedriftsløp i halvmaraton i 2003,

– Overraskende nok vant jeg hele løpet, og det var kanskje da det begynte å demre for meg at jeg hadde et visst talent for løping, sier Øystein.

Men så skjedde andre – og viktigere – ting: Øystein giftet seg med sin May Britt i 2004, og året etter flyttet paret til Lierskogen. Øystein hadde fått seg jobb på Heia skole. Paret har to gutter – Oskar (4) og Ulrik (2).

– Og de er nettopp grunnen til at det ikke alltid er så lett å planlegge dagens treningsøkt i detalj. Familien kommer først, deretter treningen, sier Øystein.


Løping

Samme år meldte Øystein seg på sitt første Oslo halvmaraton. Han gjorde seg såpass bemerket at han fikk en forespørsel om medlemskap i Bøler IF. Klubbløse Øystein tenkte at «hvorfor ikke? Et klubbmiljø kan sikkert være OK».

Øystein debuterte i Bølerdrakta i 2006 under et tikilometers løp i Drammen, og vant.

– Det var veldig stort, og veldig motiverende. Så da var det gjort. Nå var det endelig klart. Jeg var en løper, smiler Øystein.

Han hadde altså passert 32 år, før han fant sin hylle,

– Ja, og noe av det aller morsomste jeg vet nå, er å slå unggutta.


Nye mål

Og resten er historie, som det heter. Det har blitt mye løping, mye trening og mange konkurranser.

Og mange triumfer. Han har hatt en økning i treningsmengde fra år til år siden.

Årets høydepunkt var da han løp Oslo halvmaraton på 1.09.46, og endte på en sterk åttende plass,

– Jeg er faktisk mer opptatt av tider enn plasseringer. Under årets Sentrumløp, løp jeg ti kilometer på under 32 minutter. Målet for neste år er å bli klokket inn på under 31.30, sier Øystein.

Og alle som kjenner ham, sier at Øystein er som skapt for løping. Han er lett i kroppen, lett i steget, og har aldri gått på «en smell». Han har enda til gode å bryte et løp.


Fra Bøler til SK Kraft

Øystein deltar også i lokale løp, og han har dominert Kanada Rundt de siste årene. Han tok en overlegen og overbevisende seier i det aller første Kraftløpet, en styrkeprøve som gikk av stabelen i august. Øystein stiller også på startstreken i Eggekollen opp.

Og det lokale trenings- og løpermiljøet, har gjort at Øystein nå har meldt overgang fra Bøler til den nystartede lierklubben SK Kraft. Dermed får bygdas nye løperklubb en profilert utøver på startstreken, som kan hevde seg i nasjonale løp.

Øystein gleder seg til en ny løpssesong i SK Kraft-trøya. Han gleder seg til å bidra med ekspertise og erfaring til SK Kraft og til å være med på å skape et godt løpermiljø i Lier. Øystein har klare ambisjoner for klubben;

– Vi blir antagelig ikke den beste løperklubben i landet rent sportslig, men vi kan absolutt bli den hyggeligste, ler han.