DRAMMEN: Mars 2020 ble koronapandemien et faktum, og stadig ble det skrevet om nye og økende smittetall. Men etter at samfunnet gjenåpnet i februar har nok mange tenkt at tiden med koronaviruset er forbi.
Men det er den altså ikke.
For på spørsmål om de ser et økende antall pasienter med korona ved Drammen legevakt svarer virksomhetsleder Susanne Kjær:
– Ja, det er korrekt.
Hun tilføyer imidlertid at de ikke har tall på hvor mange som har dukket opp på legevakta med korona den siste tiden da det må gjøres manuelt, noe som krever mange ressurser.
LES OGSÅ: Martine (35) ble ufør: – Er en slags identitetskrise
– Fortsatt viktig å følge råd
Dog har virksomhetslederen inntrykk av at de fleste med luftveissymptomer tester seg på egen hånd. Hun tror mange har fått rutinen under huden da det fortsatt er like enkelt å kjøpe hurtigtester.
– Er det et ønske fra deres side at folk fortsatt tester seg for korona?
– Mange synes det er trygt å ta en test, men pasienter som testes positivt for covid-19 håndteres nå som andre pasienter med luftveisinfeksjoner, sier hun, og tilføyer at det fra nasjonalt hold er forventet økende antall pasienter med viruset.
Hun påpeker imidlertid at innleggelsene ikke er alvorlige, noe hun blant annet tror handler om at folk har vært flinke til å vaksinere seg.
Så talen fra virksomhetslederen er klar: Ikke glem viruset helt ennå.
– Vi har nå stått i en pandemi i rundt 2,5 år, og det kan komme nye mutasjoner av viruset. Det er fortsatt viktig å følge råd – her tenker jeg spesielt på viktigheten av å ta covid-19-vaksine i henhold til disse rådene.

Et skritt nærmere en avgjørelse
Bekrefter økning
Smittevernoverlege Einar Sagberg bekrefter også at det er en økning i antall pasienter med luftveisinfeksjoner.
Men, endringen er ikke dramatisk og det er normalt at det er en slik økning av denne type sykdommer på denne tiden av året, melder Sagberg.
– Per nå bruker vi nasjonale tall på innleggelser og dødsfall forårsaket av koronavirus, og de har vært relativt stabile de siste ukene , så det har ikke vært en veldig brå økning foreløpig. Tallene i Europa har vært økende noen uker, og vi følger ofte etter Sentral-Europa, sier han, og legger til at de forventer at vi vil se høst/vinterbølge av både koronavirus og andre luftveisvirus.
Sagberg sier at det er viktig for de som er blitt anbefalt å ta influensavaksine, lungebetennelse-vaksine eller oppfriskningsdose av koronavaksinen å benytte seg av tilbudet. Alle over 65 år er anbefalt alle disse tre vaksinene, de samme gjelder for personer under 65 år som tilhører en risikogruppe for å få mer alvorlig forløp når de får luftveisinfeksjoner.
– Før skulle det gå ti år mellom hver gang man tok lungebetennelse-vaksine. Nå er rådet revaksinasjon når det er gått minst fem år, det vil i praksis si hvert 6. år for de fleste. Den virker mot den vanligste bakterien som gir lungebetennelsene, og totalt 23 undervarianter av denne bakterien. Vaksinen beskytter ikke like godt mot å bli infisert med bakterien, men den beskytter mot alvorlige sykdomsforløp.
Smittevernoverlegen sier at det er viktig at flest mulig av de som tilbys vaksine vaksinerer seg for å forebygge alvorlige sykdom.
Fra 2. til 4. november, klokken 09.00 - 14.30 kan alle over 65 år ta influensavaksinen ved vaksinesenteret i Thams gate 5, hvor timebestillingen skjer gjennom Helseboka eller vaksinetelefonen, opplyser Drammen kommune.
