(Drammens Tidende)

LIER: Kommunestyret i Lier vedtok tirsdag å stenge skolene fra og med onsdag. Samme dag bestemte politikerne i Drammen seg for å stenge skolene i sin kommune fra og med torsdag.

Etter nyheten var VG på Høvik skole i Lier og snakket med rektor Lisbet Grøvdal.

– Slik situasjonen er nå, er hjemmeskole det eneste riktige. Det skyldes flere ting: I enkelte klasser er halvparten av elevene smittet. Vi har også et skyhøyt sykefravær. I dag er over 40 av de ansatte ute i sykefravær. Det er også få vikarer, og noen er engstelige for å være vikarer når det er så mye smitte, sa rektoren til VG.

Gir seg snart

Grøvdal har vært rektor på Liers største skole i 25 år, men inneværende skoleår er det slutt, skrev Lierposten i november.

Forklaringen var enkel:

– Jeg blir 70 i mai og det er aldersgrensen i stat og kommune. Men jeg har fått lov til å jobbe ut hele skoleåret – ut juni, sa Grøvdal til Lierposten.

Til VG sier den erfarne rektoren at skolefolk er veldig slitne nå.

– Jeg er veldig glad for at jeg nå kanskje slipper smittesporing på julaften.

Høyt sykefravær av flere grunner

Når det gjelder det høye sykefraværet blant de ansatte på Høvik skole, handler ikke det om at alle har fått korona. Bare to av lærerne har vært smittet, ifølge Grøvdal.

– Det er utrolig mange som er hjemme med syke barn. Noen har familie som er smittet. Mange skal være hjemme på grunn av luftveissymptomer, pluss vanlig sykefravær, forklarer rektoren til VG.