– Alle er like viktige

Vennskapsveggen: F.v. Ask N. Vassengen (5), Eskil Finnanger, Gabriel Trelease Eidheim, Jenny Gåsemyr og Mathias Gåsemyr (alle 6) er stolte av veggen, hvor all barna har laget miniutgave av seg selv.

Vennskapsveggen: F.v. Ask N. Vassengen (5), Eskil Finnanger, Gabriel Trelease Eidheim, Jenny Gåsemyr og Mathias Gåsemyr (alle 6) er stolte av veggen, hvor all barna har laget miniutgave av seg selv.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Å være venner er å passe på hverandre og ha omsorg. Og leke sammen.

DEL

REISTAD: Gabriel Trelease Eidheim (6) er ikke i tvil om at vennskap er viktig. Og vennskap er noe han og de andre barna i Utsikten barnehage er blitt eksperter på etter fokuset de har hatt på dette siden barnehagestart i august i fjor.

Nå er de klare med kunstutstilling om tema, og er mer enn villige til å fortelle andre hva vennskap egentlig er.

Trøst og lek

– Hvis noen har slått seg eller er lei seg skal vi trøste og si ifra til de voksne, sier Jenny Gåsemyr (6), mens tvillingbroren Mathias Gåsemyr nikker samtykkende;
– Ja, også å sparke fotball sammen. Det er også vennskap.

Gjennom flere forskjellige tema – fisker, Ole Brumm og blomster – skal utstillingen som holdes i dag (torsdag) fortelle om viktigheten av vennskap.

– Som for eksempel under havet, der er de fleste dyrene vi har laget representert med minst to av samme art, slik at de ikke skal være alene, forklarer Astrid Sylling som holder kontroll inne på Hakkespetten, avdelingen for de eldste. Sammen med Oisaa Mbonika fra Småmeisene, har hun hatt ansvar for vennskapsprosjektet.

Lærer av barna

– Relasjonen mellom oss, og vennskapet, har vært en rød tråd gjennom hele året, sier hun, og legger til at barna har fått bestemme mye selv hva de ville holde på med.

Noe som igjen har ført til at de voksne har lært ting de kanskje ikke hadde planlagt.

– Det er viktig at vi legger bort våre egne ideer, for det er barnas som skal fram. Og jammen lærer ikke vi voksne mye av dem også. Veldig mye nyttig, sier Sylling.

Sosial kompetanse

Styrer Maren Claussen-Julsrud, sier sosial kompetanse er en rød tråd i barnehagehverdagen.

– Ungene skal ha det når de går ut herfra. Det er ikke like viktig hvor flinke de er til å skrive eller regne, det lærer de på skolen, men det sosiale samspillet danner grunnlag for så mye i livet, sier hun, og legger til:

– Vi har hovedfokus på «se meg, hør meg». Barna blir tatt på alvor og ingen skal føle at de ikke er viktige.

Artikkeltags