Gå til sidens hovedinnhold

Rasismeparagrafen er til for å beskytte oss

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som samfunn kan vi aldri tillate oss å undervurdere effekten av ordene vi bruker. Vi vet at ord skaper holdninger, og holdninger bidrar til handlinger.

Fremskrittspartiet kom nylig med et forslag om å fjerne rasismeparagrafen. Den forbyr diskriminerende og hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge, etnisitet, religion, livssyn, seksuelle legning eller funksjonshemning. Å fjerne denne paragrafen gjør det, i teorien, lovlig å ytre seg rasistisk mot noen.

Mener de altså at det skal bli greit å uttrykke seg hatefullt mot minoriteter? Og at det er viktigere å beskytte de som risikerer å bli kalt rasist?

Vi i AUF i Buskerud mener at å uttrykke seg hatefullt mot andre mennesker skal være forbudt. Å tillate det, bidrar til å legitimere ordbruk som styrker mørke og rasistiske holdninger. Det er livsfarlig.

Det var høyreekstreme og rasistiske holdninger, som ble gjort til handlinger, som førte til at tre medlemmer fra AUF i Buskerud aldri kom hjem fra sommerleir i 2011. Det må vi aldri glemme. Angrepet 22. juli var ikke en tilfeldig tragedie, det var et politisk motivert terrorangrep mot Arbeiderpartiet. Det er livsviktig at vi som samfunn beskytter oss mot at hatefulle holdninger får herje fritt.

AUF er dessverre ikke de eneste som kjenner til hvordan hat og rasisme fører til grusomme handlinger. Det samme gjorde bl.a. Benjamin Hermansen, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og Ali Ghazanfar Shah.

Lovene våre har som oppgave å beskytte borgerne. Da må vi spørre oss selv, skal vi «beskytte» folk fra å bli kalt rasister når de ytrer seg hatefullt mot folk med en annen hudfarge eller religion enn dem selv, eller skal vi beskytte de som risikerer å oppleve trusler eller vold på grunn av sin hudfarge eller religion?

Rasisme i Norge finnes, og den er farlig. Å fjerne rasismeparagrafen gir økt grobunn for hat og ekstremisme som har vist seg å være livsfarlig.

Kommentarer til denne saken