Påsken er ikke bare kos for alle – hjelpetjenestene er alltid åpne

DET ER HJELP Å FÅ: Mange kan kjenne ekstra på ensomhet i disse dager.

DET ER HJELP Å FÅ: Mange kan kjenne ekstra på ensomhet i disse dager. Foto:

Selv om landet tar påskeferie er kommunens hjelpetelefoner åpne hver dag.

DEL

Flere barn og unge har det ekstra vanskelig nå som skoler og barnehager er stengt, og påskeferien er intet unntak. Mange voksne sliter også, både med dagens situasjon og ensomhet.

– Ta kontakt og be om hjelp, er oppfordringen fra ordfører Gunn Cecilie Ringdal.

– Vi må se hverandre

Hun forteller at helt fra den første dagen koronapandemien fikk en innvirkning på samfunnet, har sårbare barn og unge vært et viktig tema for kommunen.

– Vi har dessverre noen sårbare barn og unge, og utsagnet om at det skal en landsby til for å oppdra et barn, har vel aldri vært mer gjeldende enn nå. Barn eller ungdom som ikke har det så bra hjemme kan gjerne utagere på en annen måte enn tidligere når det ikke er skole eller aktiviteter som bryter opp hverdagen, sier Ringdal, som forklarer at blant annet hærverk kan være et tegn på at noen trenger en hjelpende hånd.

– Det er viktig at vi ser hverandre og tenker etter hvorfor barn og unge gjør som de gjør i disse dager, reflektere litt. Det går an å være streng på en omsorgsfull måte, sier ordføreren.

Hun forklarer at kommunen har en veldig god oversikt over de sårbare barna og ungdommene, og at det er en oppfølging med både samtaler og tilbud om beredskapsskole.

– Vi følger opp med tverrfaglige team i kommunen. Men i denne situasjonen kan det dukke opp nye tilfeller som vi ikke hadde tenkt over hvis det hadde vært en vanlig situasjon. Derfor håper jeg alle som trenger noen å snakke med tar kontakt. Enten med kommunens tjenester eller med de nasjonale, sier hun.

Mange kjenner på frykt og ensomhet

Dette minner hun om at også gjelder for andre, både de eldre som føler seg isolerte fra familien, og andre som synes dagene kan være litt vanskelige.

– Vi vet jo at spesielt mange eldre kjenner på frykt og ensomhet, og det er vondt å ta med seg, sier Ringdal, og forteller at hun før påske sendte en blomsterhilsen til alle beboerne ved sykehjemmene i kommunen med et kort hvor hun ba dem holde motet oppe.

– Vi må prøve å tenke på at det kommer en bedre dag igjen. En dag hvor vi kan treffe familiene våre igjen og være sammen. I mellomtiden får vi gjøre det vi kan for å glede andre, sier hun.

Trenger du hjelp?

Hjelpetilbud i Lier kommune:

 • Barneverntjenestens vakttelefon 977 70 370 er betjent alle hverdager fra kl. 09.00 – 15.00. (Onsdag i påskeuka fra kl. 09.00 – 12.00). Nettside: Barnevernsvakt i Drammen (gjelder også for Lier)
 • Barn, ungdom, foresatte, bekjente og fagpersoner kan kontakte 0-26 på: Telefon/sms: 945 00 400 alle hverdager kl. 08.30-15.00. Telefonen er også betjent på helligdagene fra kl. 12.00 -15.00. E-post: 0-26@lier.kommune.no
 • Tilbud for voksne fra virksomhet psykisk helse og rus: Telefonsamtaler hver mandag og onsdag kl. 12.30 – 14.00. Du kan ringe på telefon 992 80 873 og 900 67 137.
 • Krisesenter: 32 04 32 04. Nettside: Drammensregionens interkommunale krisesenter

Nasjonale hjelpetilbud for barn og unge (0-18 år):

Nasjonale hjelpetilbud for voksne:

 • Mental helses hjelpetelefon: 116 123
 • Foreldresupport – døgnåpen: 116 123, tast 2
 • Rustelefonen for rusproblematikk: 08588. Nettside: www.rustelefonen.no
 • Vold- og overgrepslinjen for utsatte: 116 006
 • Kirkens SOS krisetelefon: 22 40 00 40. Nettside: www.kirkens-sos.no
 • Statens Barnehus Oslo: 22 70 56 50
 • Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte: 800 57 000

Artikkeltags