(Nettavisen)

Ved årsskiftet hadde nordmenn totalt sett 1,7 milliarder kroner stående i bonus på Trumf-konto. Det er nesten 200 millioner mer enn i fjor.

Aldri før har tallet vært så høyt, og det er dermed rekordstor Trumf-bonus i år.

Omtrent to millioner nordmenn er Trumf-medlem, som er bonusprogrammet til Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen, som inkluderer kjeder som Kiwi, Meny, Joker og Spar.

Allerede i årets første uke var det mange som valgte å ta ut bonusen sin, så når vi er inne i årets andre uke, har Trumf-kundene drøye 1,6 milliarder kroner utestående i bonus.

- Det er en klar rekord. Hovedgrunnen er økt omsetning som følge av koronakrisen, men også at medlemsmassen har økt noe, sier Trumf-sjef Truls Fjeldstad.

I snitt har medlemmene spart nesten 800 kroner hver i 2020, og har nesten 900 kroner utestående på konto. Det er imidlertid veldig store forskjeller, påpeker han.

I 2020 sparte kundene opp totalt drøye 1,45 milliarder kroner i Trumf-bonus. Det er vanlig at denne summen er lavere enn beløpet på konto, da mange har penger stående fra tidligere år.

Fjeldstad hadde forventet at satsingen på ViaTrumf skulle gi et betydelig løft i 2020, men nedgang i reisebestillinger ga ikke resultater som ønsket. Bruk av ViaTrumf på netthandel har imidlertid økt, så de forventer å se kraftig vekst for siste halvår.

Les også: Dagligvarekjedene og kioskene taper snuskrigen

Kiwi: 1,2 milliarder kroner i bonus

Det er Kiwis kunder som står for størsteparten av opptjeningen av Trumf-bonusen. I 2020 sparte 1,6 millioner Kiwi Pluss-kunder totalt sett 1,26 milliarder kroner i Trumf-bonus.

Det er en økning på omtrent 300 millioner kroner fra 2019.

Kiwi Pluss er Kiwis oppgraderte fordelsprogram basert på Trumf, og tilbyr ved siden av den vanlige bonusen fra Trumf, også en stor rabatt på frukt, grønt og fersk fisk.

Les også: Så mye sparer du på dagligvarekjedenes fordelsprogram (+)

Ser vi på vi kun på tallene for hvor mye Kiwi Pluss-kundene tjente opp ved å handle kun hos Kiwi, er det en vekst på 31,3 prosent fra 2019. I 2020 ble det spart 895 millioner kroner i Trumf-bonus.

- Vi oppfordrer kundene våre til å ta ut bonusen sin og få glede av pengene de har spart, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Nettavisen.

Hun opplyser at Kiwi-kundene totalt sett har 1,18 milliarder kroner i oppspart bonus på konto. Det høyeste beløpet en kunde har, er en mann som har hele 105.000 kroner stående.

- Det er helt magisk hva Kiwi får til. Her snakker vi om fryktelig mye penger. Vi vet at mange husholdninger setter pris på dette lille ekstra tilskuddet etter jul, sier Fjeldstad.

Han opplyser for øvrig at pengene ikke går ut på dato, med mindre det er null bevegelse på kontoen i løpet av de siste fem årene og Trumf ikke får tak i kundene.

- Bruk pengene så snart som mulig

Dagligvareekspert og NHH-professor Øystein Foros anbefaler at du sjekker Trumf-kontoen din og tar ut pengene.

- Det er ingen grunn for å ikke få brukt opp disse pengene så snart som mulig, sier han til Nettavisen.

Han sier mange lar bonus oppspart gjennom ulike fordelsprogram bli stående på medlemskontoen, og det er ikke lønnsomt.

- Mange følger ikke helt med. Men det er lurt å gå inn og sjekke, og så er det jo viktig at det er enkelt å overføre pengene også, sier han.

Foros påpeker imidlertid at det er smart å bruke pengene på matbudsjettet du allerede har, for å spare penger.

- Ikke kjøp ting du ellers ikke ville kjøpt, råder han.

Les også: Reagerer på forslag om EMV-forbud: - Vanskelig å ta det seriøst

Sunne varer bidrar mest

Størsteparten av bonusen Kiwi-kundene har opptjent, er takket være at de har handlet sunne varer.

- 541 millioner kroner av kundenes bonus i 2020 kommer fra fisk, frukt og grønt. Det skal lønne seg å velge sunt, sier Arvin.

Les også: Kiwi kutter prisene på over 180 varer: - Dette er gode nyheter

Hun synes det er bra at salget på de sunne varene har økt.

- Vi håper at premieringen av de sunne valgene bidrar til at folk velger å spise mer frukt, grønnsaker og fisk, sier hun.

- Det er aldri feil med en gulrot for å få folk til å velge sunnere, legger hun til.

Arvin trekker også fram at Kiwi nå gir kundene mulighet til å overføre deler av bonusen sin til UNICEF, som Kiwi også støtter.

- Det er en fin mulighet til å bidra til noe bra, sier Arvin.

Æ-medlemmer hos Rema 1000 får all bonusen når de handler, mens Coop-medlemmer får oppgjøret sitt for 2020 i månedsskiftet januar/februar.