– For oss er det stas med fyrverkeri – dyra derimot tenker fare og flukt

Håper på en god nyttårsaften: Kaja Kværner håper flest mulig holder seg til tidsperioden for fyrverkeri på nyttåraften så også de firbeinte får en fin kveld. Foto: Privat

Håper på en god nyttårsaften: Kaja Kværner håper flest mulig holder seg til tidsperioden for fyrverkeri på nyttåraften så også de firbeinte får en fin kveld. Foto: Privat

Når nyttårsaften med raketter og fyrverkeri nærmer seg kommer Kaja Kværner, leder i Lier Bygdeungdomslag, med en bønn om at oppskytingen holdes til de timene hvor det er lov.

DEL

LIER: – Skyt gjerne opp så mye fyrverkeri dere vil i tidsrommet, for da er husdyreiere på vakt, sier hun i oppkjøringen mot nyttårsaften.

Ifølge regelverket er perioden mellom klokka 18.00 om kvelden nyttårsaften, og fram til klokka 02.00 – to timer inn i det nye året – satt av til fyrverkeri.

– Tror de er i fare

– Jeg har full forståelse for at folk synes det er gøy med raketter, og at de skytes opp før midnatt så de minste barna kan få glede av det. Men vi kan ikke tilrettelegge for dyra i flere dager, sier Kværner, som håper flest mulig forstår hvor viktig det er å holde seg til den avsatte perioden.

– Mange dyr er fluktdyr. Både hunder, katter, hester og kuer, ja, til og med høner, reagerer på raketter på samme måte. Fyrverkeri er ikke naturlig for dyr, og når det blir mye lys på himmelen og lyd i tillegg, er det mange dyr som tyr til flukt, forklarer Kværner.

Hun har flere eksempler hvor hester blir redde og legger på sprang, uten å ta hensyn til hvor de løper og om det er fare.

– Og et dyr som tror det er i fare kan pådra seg grusomme skader, sier hun, og nevner flere eksempler.

Gjør tiltak

Egentlig ønsker hun det skal komme informasjon om dyr og fyrverkeri på utsalgsstedene.

– De er flinke til å opplyse om sikkerhet og omgang med fyrverkeri for mennesker, og jeg tror kanskje flere ville tatt hensyn til dyra hvis de visse hvilken skade rakettene kan gjøre hvis de skytes opp utenfor tillatt tidsperiode, sier hun.

Av tiltak dyreeiere gjør i forbindelse med rakettoppskyting på nyttårsaften er alt fra å gi dyra beroligende midler, til å dekke til vinduer.

– Vi har veldig rolige hunder, så for oss er det hestene som er hovedfokus, forklarer Kværner, og fortsetter:

– Vi dekker til vinduene i stallen med tepper og setter radioen litt høyere. I tillegg pleier vi å legge to foringsintervaller til tidspunktet, for hestene er så glade i mat at det distraherer.

Strenge regler

Det er flere regler som skal tas hensyn til når det gjelder fyrverkeri på nyttårsaften.

  • Oppskyting utenfor avsatt tidspunkt (18.00 – 02.00 nyttårsaften) kan medføre bøter på flere tusen kroner.
  • Det er 18 års grense for kjøp og bruk av fyrverkeri.
  • Det er bare butikker og utsalgssteder med godkjenning fra brannvesenet som har lov å selge fyrverkeri.
  • Det er ikke lov å bestille eller kjøpe fyrverkeri fra utlandet.
  • Pinneraketter og raketter som ser ut som leketøy er ulovlig.
  • Det er forbudt å sende opp nødraketter i forbindelse med nyttårsfeiring.
  • Brannvesenet fraråder bruk av kinesiske lykter.

Artikkeltags