30 dager over 30 grader i Norge

Mange lar seg friste til forfriskende bad i sjøen i det varme sommerværet.

Mange lar seg friste til forfriskende bad i sjøen i det varme sommerværet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hittil i år har det vært 30 dager med temperaturer over 30 grader. I fjor ble det kun registrert én slik dag. På målestasjonen i Drammen har det så langt i år vært 13 dager over 30 grader.

DEL

(Drammens Tidende) Det varme været har satt preg på Norge i sommer. For bøndene har det betydd fôrkrise, mens det for iskremprodusentene har betydd salgsrekorder.

Fredag skriver Meteorologisk institutt på Twitter at det hittil i år har vært registrert 30 såkalte tropedager i Norge, altså dager med temperaturer over 30 grader.

Aller varmest på fredag var det på Kise målestasjon i Ringsaker i Hedmark. Her ble det registrert en maksimumstemperatur på 31,2 grader.

Kan bli flere tropedager

Ifølge vakthavende meteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt er det gode muligheter for at det blir enda flere dager over 30 grader den neste tiden.

– Vi skal ikke utelukke at det blir over 30 grader i indre strøk av Østlandet i helgen. Det er også gode muligheter for høye temperaturer i Sør-Norge i neste uke, og da kan det også fort bli over 30 grader, sier Livik til NTB.

Knapt under 20 grader

Ved målestasjonen på Berskog i Drammen har det så langt i år vært 13 dager med temperaturer over 30 grader. Den aller varmeste dagen var 3. juli, da kvikksølvet nådde hele 32,9 grader.

Det var i starten av mai varmen for alvor begynte å bygge seg opp. Siden 6. mai er kan man telle på en hånd antall dager hvor maksimumstemperaturen har ikke har passert 20 grader, og første tropedag var 25. mai med 30,1 grader.

Den siste måneden har snittemperaturen i Drammen vært 20,9 grader - noe som er hele fire grader over normalen.

Ser vi på sommermånedene i fjor, så var det ikke en eneste dag hvor gradestokken krøp over 30 grader, så årets sommer er nok på god vei inn i rekordbøkene.

Værrekord i nord

Også lengst nord i landet har de fått kjenne på varmen denne uken. Natt til torsdag ble den nest varmeste natten i Norge i nyere tid registrert på Makkaur fyr på Finnmarkskysten. Da var den laveste temperaturen som ble målt i løpet av natten, hele 25,5 grader.

Fredag ble det over 30 grader på dagtid også i Finnmark, med 30,5 grader som det varmeste på Svanvik målestasjon i Sør-Varanger.

Meteorologen tror ikke på temperaturer over 30 grader i Finnmark de kommende dagene.

– Noen steder helt øst i Finnmark kan likevel få over 25 grader lørdag også, sier Livik.

Artikkeltags