Gå til sidens hovedinnhold

Forhandler på overtid

Artikkelen er over 5 år gammel

Fortsatt forhandles det om hvem som skal sitte med makta i Lier.

LIER: Tirsdag møtte Arbeiderpartiet sentrumspartiene samt SV og Miljøpartiet De Grønne der de la fram et tilbud til både et valgteknisk og politisk samarbeid.

Fristen for tilbakemelding var onsdag kveld. Denne fristen er nå skjøvet på, og sentrumspartiene skal gå i nye forhandlinger med Høyre og Frp torsdag kveld.

Kjernesaker

Etter at Høyre jublet for det de oppsummerte som en valgseier mandag, gikk Arbeiderpartiet i møte med Venstre, Senterpartiet, KrF, SV og MDG tirsdag kveld, der de fristet med sentrale posisjoner i alle utvalg, samt at de la fram et utkast til en politisk avtale.

Ap-leder og ordførerkandidat Tonje Evju er åpen om hvilke tilbud de har gitt til de mindre partiene.

– Disse partiene er invitert inn for å se på muligheten for å enes om en politikk vi alle ønsker å gjennomføre kommende fireårsperiode. Grunnsteinen i samarbeidet er en åpen kommune i alle ledd, der ærlighet ligger i bunn. Skal vi løse de utfordringer som finnes, så må vi først være ærlige på at de finnes, sa hun til Lierposten onsdag morgen.

Forslaget innebar en felles politisk plattform basert på en styrking av grunnbemanningen i omsorgssektoren blant annet for å møte utfordringen med stort sykefravær, se på løsninger for å løse store klasser og skjev lærertetthet, økt fokus på jordvern og grønne verdier, prioritering av gang- og sykkelveier, nei til søndagsåpne butikker, og en mer aktiv flyktningpolitikk som blant annet innebærer at det bygges flere boliger.

– Dette er saker Arbeiderpartiet inviterer til for å få gjennomført kommende fireårsperiode, og som jeg mener vi kan stå samlet om. Og så kan det sikkert komme noen endringer hvis vi går videre i forhandlinger. Vårt mål er at makten i Lier skal stå på det politiske, og ikke det rent valgtekniske, sa Evju onsdag morgen.

I tillegg har Ap gitt de mindre partiene tilbud om sentrale posisjoner i alle politiske utvalg, samt varaordføreren med utvidet mandat og ansvar.

Fristen for å avklare om sentrumspartiene ville gå videre i reelle forhandlinger med Ap, ble satt til onsdag kveld klokka 23.00.

Ingen avklaring

Dette bakteppet hadde sentrumspartiene med seg som et forhandlingskort da de møtte Høyre og Frp til forhandlingsmøte onsdag kveld.

Heller ikke i dette møtet kom det til noen avklaring, og etter det Lierposten kjenner til ba sentrumspartiene Arbeiderpartiet om å forlenge fristen. Noe de fikk ja til.

Høyres Søren Falch Zapffe bekrefter overfor Lierposten at forhandlingene fortsetter, men påpeker at det ikke er noe dramatisk i det.

- Er du overrasket over sentrumspartiene også har innledet sonderinger med Ap?

- Nei, det er jeg ikke overrasket over. Det er deres soleklare rett til å snakke med hvem de vil. Det gjør vi også.

- Kom det fram opplysninger i møtet onsdag kveld som overrasket deg?

- Vi kommenterer ingenting så lenge det pågår forhandlinger.

Den politiske dragkampen viser dermed at det fortsatt ikke er klart hvem som blir ordfører i Lier. Heller ikke det mener Zapffe er overraskende.

- Nei, det er en konsekvens av valgresultatet som viser at det er mulig med et annet flertall enn vi har i dag.

Evju: - Kan vente

Tonje Evju (Ap) bekrefter at sentrumspartiene har fått utsatt frist for å komme med en tilbakemelding på om de skal gå inn i konkrete forhandlinger med Ap.

- Jeg har full forståelse for at det er langt mer krevende å forhandle på et politisk grunnlag, enn på det rent valgtekniske. Derfor er det helt greit for meg å gi en utsettelse.

Hun er kjent med at sentrumspartiene leverte sine politiske krav til Høyre og Frp i møtet onsdag.

- Det er fornuftig at sentrum gjør det. Etter dette valgresultatet bør de kunne sikre seg politisk gjennomslag, og hente samarbeid der de får mest. Resultatet av dette bør bli en mer synlig politikk uansett hvilken koalisjon det blir. Og det er innbyggerne tjent med, sier hun.

Kommentarer til denne saken