– Klart avtalebrudd

SKUFFET: Lars Haugen (til venstre) og Per Vemork fra Frp mener sentrumspartiene hadde gode muligheter til å påvirke politikken. – I stedet drev de et råkjør for å få posisjoner, sier de.foto: simen Næss Hagen

SKUFFET: Lars Haugen (til venstre) og Per Vemork fra Frp mener sentrumspartiene hadde gode muligheter til å påvirke politikken. – I stedet drev de et råkjør for å få posisjoner, sier de.foto: simen Næss Hagen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fremskrittspartiet henviser til en avtale som sier at de skulle hatt varaordføreren.

DEL

LIER: – Det har vært en overenskomst i Lier at vervet som varaordfører skulle gå på rundgang blant de samarbeidende partier. Slik har det vært siden 1999, og denne avtalen ble muntlig forlenget i 2011, sier Frps gruppeleder, Lars Haugen.

– Ikke verdig

Han møter Lierposten sammen med partikollega Per Vemork. De to mener den siste ukens dragkamp om politikk og posisjoner ikke er lokalpolitikken verdig.

– I 2011 hadde vi flertall med Høyre, og en klar avtale om å forlenge overenskomsten der varaordførervervet skulle gå på rundgang. Og så kommer sentrum inn med sitt krav, og får med seg Høyre. Vi opplever dette som et klart brudd på foreliggende avtale, sier han.

Det var nemlig et krav fra sentrumspartiene at varaordføreren skulle velges mellom de tre partiene, og internt besluttet de å gi vervet til KrFs Brynhild Heitmann.

– Lahnstein uttalte at posisjoner er viktigere enn politiske avtaler på et papir. Vi i Frp mener at avtaler er til for å holdes, sier Haugen.

Derfor strakk også partiet seg langt for å få til en politisk avtale mellom de fem partiene som mandag skrev under en valgteknisk avtale.

– Lier står overfor store utfordringer, som høy kommunal gjeld, fjordbyen og integrering. Da mener vi det er viktig med en politisk avtale, som ville skape forutsigbarhet i politikken, og at vi unngår politisk «budsjettslalåm». Sentrumspartiene fikk forelagt seg to gode avtaler fra både Høyre og Arbeiderpartiet. Etter å ha laget så mye støy, ender de opp med noe som er tilnærmet identisk med de har nå. Sentrum hadde muligheten til å påvirke politikken, men unnlot å bruke den, oppsummerer han.

Politikk viktigere enn posisjoner

De to bekrefter at sentrums-partiene kom inn i det første forhandlingsmøtet med en rekke politiske krav. Etter mye møtevirksomhet var de fem partiene i ferd med å enes om et forslag.

– Fredag kveld kom Senterpartiet med beskjed om at de likevel ikke ønsket en politisk avtale, forklarer Vemork.

At politiske posisjoner skal erstatte en politisk avtale, har han ingen tro på.

– Det er åpenbart en overdreven tro på hva man kan få til politisk bare fordi man har en posisjon, sier han.

Artikkeltags