Ap-Tonje frir til sentrum

INVITERER: Tonje Evju inviterer sentrumspartiene til samarbeid. – Slik jeg ser det ligger sentrumspartiene nærmere Ap enn Høyre i flere av sine kjernesaker, sier hun.

INVITERER: Tonje Evju inviterer sentrumspartiene til samarbeid. – Slik jeg ser det ligger sentrumspartiene nærmere Ap enn Høyre i flere av sine kjernesaker, sier hun.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Senterpartiet og Venstre blir jokerne i årets valg. Da bør de også avklare hvilken politikk de vil støtte.

DEL

LIER: Aps ordførerkandidat Tonje Evju tar opp kampen mot den borgerlige konstellasjonen bestående Høyre, Frp, Venstre, KrF og Senterpartiet.

At sentrumspartiene kan velge mellom Høyre og Arbeiderpartiet gjør at de i stor grad blir med og former framtidens politikk.

Lover innflytelse

Nå frister hun de mindre sentrumspartiene med gode posisjoner, og innflytelse over kjernepolitikken.

– Vi innser at vi må være rause i forhandlinger, og det akter vi å være, sier Evju, som lover å gi sentrumspartiene plass i de respektive politiske utvalg.

Vel å merke hvis de bryter et mangeårig samarbeid på borgerlig side.

– Jeg har en ydmyk holdning til hva det kreves og hva de andre partiene mener er viktig å få gjennomslag for, slik at det blir mulig å skape et annerledes flertall i kommende kommunestyreperiode, sier hun, og ber sentrumspartiene tenke gjennom hvor de får støtte for sine viktigste saker:

– Slik jeg ser det ligger sentrumspartiene nærmere Ap enn Høyre i flere av sine kjernesaker. Og med den kjensgjerningen at verken Høyre eller Ap vil sitte med rent flertall etter valget, så vil de mindre partiene være med på å stake ut den framtidige politiske retningen, sier hun.

Sentrale tema

Evju påpeker at partiet baserer invitasjonen på politiske valg der jordvern, utbygging av sykkelveier, fokus på kollektivtransport og grønne verdier står sentralt. Temaer hun mener må være viktige også for sentrumspartiene.

– Lier bør bli en foregangskommune hvor nettopp det å legge til rette for at man velger miljøvennlige løsninger er viktig, sier hun.

Og legger til:

– Et parti som KrF står jo også mye nærmere Ap enn Høyre når det gjelder sosialpolitikk.

Avventer valget

Ap-toppen må imidlertid vente på svar på frieriet.

– Det er riktig at Senterpartiet i enkelte kjernesaker står nær Arbeiderpartiet. Akkurat som vi i andre saker står nærmere Høyre. Politisk innflytelse vil uansett være det viktigste for Senterpartiet, og vi vil samarbeide i den konstellasjonen som gir oss mest gjennomslag for Senterpartiets politikk, sier Espen Lahnstein.

– Uansett vil vi stå fritt til å stemme slik vi ønsker i de enkelte sakene. Vi kommer uansett ikke til å ta noen beslutning om dette før valget, sier han.

Også Venstres Tove Hofstad vil avvente valgresultatet:

– Vi tar det som et kompliment at Arbeiderpartiet har tillit til oss. Uansett jobber vi for å etablere et sterkt Venstre som kan dra politikken mot sentrum. Vi mener at politikken de siste årene har dreid for langt mot ytterste Høyre, med litt for mye ja og litt for lite fokus på den sentrumspolitikken Venstre står for. For oss handler det blant annet om hvordan fjordbyen skal se ut, og at vi vil jobbe mye mer mot en miljømessig infrastruktur i Lier, sier hun.

Artikkeltags