Ap vant – Høyre falt kraftig tilbake

Til urnen: Vibeke Skage og Hanna Louise Ingvaldsen Børrestad kontrollerer at alle prosedyrer er gjort riktig for valget. Her er det Markus Fuglsang Kentsrud som avgir stemme.foto: simen næss hagen

Til urnen: Vibeke Skage og Hanna Louise Ingvaldsen Børrestad kontrollerer at alle prosedyrer er gjort riktig for valget. Her er det Markus Fuglsang Kentsrud som avgir stemme.foto: simen næss hagen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Valginteressen er av blandet drops blant St. Hallvard-elevene, men resultatet fra skolevalget skal man likevel ikke kimse av.

DEL

STOPPEN: For tradisjon tro gir skolevalget en aldri så liten pekepinn på hvordan ståa er blant menigmann, selv om skolevalget også har for vane å gi en ekstra «boost» til enkelte mindre partier.

– Etter skoledebatten vi hadde, så var mange veldig engasjerte etterpå. Men interessen varierer veldig. Noen har aldri stemt før, og andre er usikker på hva de skal stemme, sier St. Hallvard-elevene Hanna Louise Ingvaldsen Børrestad og Vibeke Skage.

Jentene har tatt politikk som valgfag, og det var politikk-klassen som hadde regien for skolevalget på St. Hallvard videregående skole. Og valgdeltakelsen var som vanlig høy. Hele 86,7 prosent av samtlige elever stemte. Neppe en oppslutning å finne i det offisielle kommunevalget.

– Det er høyst frivillig for elevene å stemme. Men når alternativet er å sitte igjen i klassen med læreren, så er det mange som heller vil gå og avgi en stemme, sier politikklærer Reidar Madsen.

Skolevalget skal simulere et reelt valg. Det er hemmelig valg, gardiner og urner er lånt fra kommunen og lokale skoler som benytter seg av dette i det reelle valget, og stemmesedlene er ekte.

– Det er faktisk noen av elevene som også tror at stemmene deres faktisk teller til valget. Men sånn er det ikke. Det er for øvrig kun 3.-klassingene som er gamle nok til å ha stemmerett i år, sier Madsen.

Skolevalget ved St. Hallvard VGS

Prosentvis oppslutning (antall stemmer i parantes)

 • Arbeiderpartiet - 36,3 (203)
 • Høyre - 16,8 (94)
 • Miljøpartiet de Grønne - 10,0 (56)
 • Fremskrittspartiet - 8,1 (45)
 • Piratpartiet - 7,5 (42)
 • Venstre - 6,3 (35)
 • Sosialistisk Venstreparti - 5,4 (30)
 • Rødt - 4,7 (26)
 • Senterpartiet - 2,0 (11)
 • Kristelig Folkeparti - 1,3 (9)
 • Kystpartiet - 0,9 (5)
 • Partiet De Kristne - 0,5 (3)
 • Demokratene i Norge - 0,0(0)

Antall stemmer: 585

Valgdeltakelse: 86,7 %

Blanke stemmer: 26

Høyre taper voldsomt

Som det kommer fram av faktaboksen, er Arbeiderpartiet den store vinneren ved årets skolevalg på St. Hallvard. Høyre faller kraftig tilbake siden 2013 og 2011, fra henholdsvis 35,2 prosent og 39,1 til fattige 16,8 prosent.

Dette er første gang siden 2003 at Høyre er under 20 prosents oppslutning. At Ap er populære blant de videregående elevene i Lier er som musikk i ørene til Tonje Evju.

– Skolevalget gir en pekepinn på trenden, og vi har sett i flere år nå at trenden går i favør Arbeiderpartiet. Det er kjempegøy å se, spesielt nå mot slutten av valgkampen, sier Evju.

InFact-målingen til Drammens Tidende viste tilbakegang på Ap (1,9 prosent) og Høyre (4,0 prosent), og Lierpostens uhøytidelig og offisielle avstemning viser dødtløp i ordførerspørsmålet mellom Evju og Høyres Gunn Cecilie Ringdal.

– Alle målinger er viktig, og det her viser at de som ønsker å ha meg som ordfører må stemme Høyre på mandag, sier Gunn Cecilie Ringdal.

Det viser seg tydelig nå at Arbeiderpartiet puster dem mer og mer i nakken nå i innspurten av valget.

– Høyre og Arbeiderpartiet fremmer sine saker tydelig, og jeg ser at de har kommet mer og mer på banen i det siste. Samtidig har jeg registrert at skoledebattene handler mye om nasjonale saker og hadde veldig lite lokale saker. Men det er bra at ungdommene stemmer ved skolevalget, så er jeg litt usikker på i hvor stor grad dette viser hvordan det reelle valget går, sier Ringdal, som ikke lar seg stresse over at ifølge målingene Høyre ikke dominerer på samme måte som tidligere.

Tonje Evju erkjenner også at Høyre reelt sett blir en hard nøtt å knekke ved årets valg, men er opptatt av at trenden i Lier peker mer og mer mot venstresiden.

– Reellt sett går vi neppe så mye opp som skolevalget sier, men trenden vil nok stemme, og det er bra at vi klarer å holde den, understreker hun.

Grønt fenger

Tallene fra Lier videregående skole (se ekstern link) viser også at det er Arbeiderpartiet som er mest populære blant skoleungdommen. Der får de en oppslutning på hele 54,8 prosent, mot Høyres svake 14,7 prosent.

Tendensen ved begge videregående skoler er at det er de mindre grønne partiene som stjeler stemmer. Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne går mer fram, spesielt sistnevnte med 10 prosent oppslutning ved St. Hallvard videregående og således en tredjeplass.

Ved det reelle valget tyder det nå på at Venstre kommer til å gjøre et godt valg, og dersom ikke Høyre og Fremskrittspartiet får flertall alene i kommunestyret, er det Tove Hofstads parti som sitter i vippeposisjonen i forhold til hvem som kommer til å bli ordfører.

Artikkeltags