STOPPEN: I går ropte elever og lærere ved frisørlinja på St. Hallvard videregående skole varsko om det de mener blir konsekvensene dersom linja blir lagt ned fra og med neste skoleår, slik fylkesrådmannen går inn for.
De mener elever fra distriktene rundt Drammen heller vil velge andre fag, noe frisørsalongene i distriktene i neste omgang vil tape på, i form av færre lokale lærlinger.
– Dårlig distriktspolitikk
Nå får de støtte fra Lavrans Kierulf, som er gruppeleder i Buskerud FrP og medlem i hovedutvalget for utdanningssektoren i Buskerud fylkeskommune.
– Distriktspolitisk er dette galskap. Drammen vil komme greit ut av det, men distriktene rundt vil bli den tapende part dersom dette forslaget går gjennom, sier Kierulf.
Behandles tirsdag
Utvalget skal behandle saken allerede i morgen, 10. januar, men Kierulf tror ikke det er for sent å få med de andre partiene til å stemme imot kuttforslaget fra Fylkesrådmannen.
I dag tok han turen til St. Hallvard videregående, der han møtte både elever og lærere, og fikk høre deres synspunkter på saken.
– Jeg hadde aldri valgt frisørlinja hvis det ikke fantes noe utdanningstilbud her i Lier, selv om det er frisør jeg vil bli. Å pendle til Åssiden fra Sylling er bare ikke gjennomførbart, sier Weronika Szewczuk (17).
Også Rebecka Hodt Holm (17) og Marie Thygesen (17) fra Røyken tror få eller ingen elever fra deres hjemkommune vil søke seg til frisørlinja på Åssiden, dersom linja på St. Hallvard videregående blir lagt ned.
– Starter i feil ende
Lavrans Kierulf, som selv bor like ved grensen mellom Lier og Drammen, sier han forstår pendlerproblematikken godt.
– Jeg har selv en kompis som bor på Øverskogen. Prøv å pendle derfra til Åssiden, med skolestart halv åtte på morgenen. Det sier seg selv at det ikke går, sier han.
Og legger til:
– Jeg mener at fylkeskommunen har to primæroppgaver, og det er videregående utdanning og samferdsel. Og det å prioritere bort denne typen tilbud på videregående skoler er å bite seg selv i halen. Man vil kanskje spare litt på kort sikt, men i et langsiktig perspektiv er dette lite klokt. Det er mye annet vi heller kan gjøre for å spare inn disse pengene, for eksempel ved å kutte i administrasjon, legge mer ut på anbud og å anvende utbyttet fra Vardar på andre måter. Å legge ned yrkesfaglige tilbud som denne linja i Lier, er helt feil ende å starte i, sier Lavrans Kierulf.
Og løftet til frisørelevene og -lærerne på Stoppen er klar:
– Jeg skal i hvert fall gjøre mitt for at så ikke skjer, og så håper jeg at vi får flertallet med oss.