NØSTE/TRYSIL/VAL GARDENA: Fredrik Stormo (38) vant sin klasse i det 75 kilometer lange terrengrittet Trysilrittet. Og det til tross for at han uka før var med på et av verdens hardeste terrengritt.
 

Sliten kropp

Stormo var egentlig på jobb i Trysil, og hadde ikke vært på sykkelsetet etter at han kom tilbake fra VM i maratonsykling i Val Gardena. 84 kilometer og 4700 høydemeter hadde gjort sitt med kroppen.

- Jeg spilte fotball med sønnen min på seks år rett etter at jeg kom hjem fra VM. Da måtte jeg etter kort tid si at "sorry, jeg orker ikke mer", forteller Stormo.

Derfor var han spent på hvordan Trysilrittet, som også inneholder en god del høydemeter, skulle bli – en uke etter VM. Han valgte å starte i turklassen istedenfor eliteklassen, for å få en litt mer forsiktig åpning på rittet.
 

Tapte spurten

- Jeg ville blitt blåst av i den første motbakken i eliteklassen. Jeg har ikke lenger den rykk og napp-farta som trengs for å være i elitefeltet. Jeg ville spare beina litt og heller ligge i teten i pulje 1. Vi var en stor gruppe på rundt 50 syklister som var med på kjøret, men det skallet av etter hvert i terrengpartiene, forteller Stormo.

Til slutt var det bare han og Steffen Bråten fra Røyken CK igjen i front. Stormo tapte spurten mot Bråten, men de ble klassevinnere i hver sin klasse, og begge fikk sluttida 2.20.39.

Anders Fiskvik fra Team Trek/Brummundal SK vant eliteklassen for menn, på 2.13.35. Raskeste dame i eliten var Borghild Løvset, Orkla CK, på 2.30.43.
 

Tar mye på rutinen

Stormo var, i likhet med broren Lars Petter, i mange år en av Norges beste terrengsyklister. Og både i VM og i Trysilrittet viste han at han fortsatt holder et veldig høyt nivå, selv om han ikke lenger trener så mye som tidligere.

- Jeg tar nok mye på rutinen, og jeg kan lese hvordan rittet utarter seg. Jeg slo alle de i teamet til Sport1, som er sponset med både sykler, reise og opphold til konkurranser. Det er jo litt moro, forteler Stormo som opprinnelig er fra Egge, men som nå bor på Nøste.
 

Brutalt ritt

VM i maratonsykling er noe av det tøffeste han har vært med på. Lillebror Lars Petter var med for to år siden, og ga storebror noen tips på veien.

- Han sa at kommer du på en flate, så har du kjørt på feil sti. Det var et brutalt terreng, gikk opp og ned hele veien. Laveste punktet var på 1500 meter over havet, og høyeste på 2700 meter. Det er fint i Trysil, men fantastisk i Val Gardena, konkluderer Stormo.

Han kom inn på tiden 6.20, og ble nummer 21 i sin klasse og nummer 225 av over 400 totalt. Tidligere olympisk mester i rundbane-ritt, Alban Lakata fra Østerrike vant, på 4.24.

Stormo har ingen planer om flere ritt i år.

I begynnelsen av august skal han være med i støtteapparatet til lillebror Lars Petter, som er en av favorittene i en av verdens hardeste triathlonkonkurranser, Norseman, som han forøvrig vant i 2007.