(Romerikes Blad)

[Nettavisen:] Mange nyter nå sydentemperaturene i Sør-Norge, men hetebølgen er ikke like bra for våre firbente venner. Nå advares hundeeierne.

- Hunder tåler veldig lite varme. De er helt avhengig av å få vann, og tørker ut veldig fort, sier Geir Marring, daglig leder i Oslo Hundeskole, til Nettavisen.

Og dersom hunden din tørker ut og får heteslag, er det ikke sikkert den klarer å ta til seg vann selv.

- Det kan faktisk være at de ikke drikker, og da sliter du som hundeier. Da må du enten tvinge i dem vann, eller gå til veterinær, påpeker Marring.

Tegnene du må se etter

Med temperaturer opp mot 30 grader, er det derfor ekstremt viktig at hunden har tilgang på vann hele tiden.

- Det er cirka 700.000 hunder i Norge, og den store hopen er kjempeflinke og gode hundeeiere. Men noen ganger kan det glippe for alle, sier han.

Marring, som også eier veterinærkjeden Dyrenes venn, med seks dyreklinikker, forteller at det den siste tiden har kommet inn flere hunder til dyreklinikkene på grunn av overoppheting

- Det har vært mer enn normalt den siste halvannen til to månedene. Da må de inn på drypp, og man må få inn væske så fort som mulig, sier han.

- Hvordan ser du at en hund er overopphetet?

- Du ser at de er veldig slappe, eller skummer i munnen og peser. Eller at du løfter opp pelsen, og den trekker seg ikke raskt tilbake, sier Marring.

Kokende varmt i bilen

Han advarer spesielt mot å la hunden være igjen i bilen i varmen.

- Vi har hatt den fineste sommeren på manns minne, og mange tenker på å sette inn vannkopper i bilen. Men det skal så ekstremt lite til før det blir kokende varmt inne i bilen, understreker Marring.

Se oversikt over hvor varmt det kan bli i bilen lenger ned.

Mange velger likevel å la hunden være i bilen mens man gjør et kort ærend. I verste fall kan det enda med at hunden dør av vesketap.

- Mange setter vinduene litt på gløtt, men et er ikke nok i den varmen som vi har nå. Vinduene må helt opp og bilen må stå i skyggen. Det er også viktig å passe på hvor du parkerer, slik at det er litt luftig, sier han.

- Redder rett og slett liv

Han råder også hundeiere til å alltid ha en flaske vann liggende i bilen.

- Vi hører om veldig mange tilfeller av hunder i varme biler, men det har hjulpet ganske mye at politiet har gått kraftig ut mot det, sier Marring.

- Hva skal folk gjøre om man ser en hund i en varm bil?

- Hvis du ser en hund som ligger der og lider, så knuser man ruta. Da redder du rett og slett et liv, sier han.

Ved 23 grader ute, kan det nemlig fort bli over 80 grader inne i bilen. Det er derfor viktig å få hunden raskt ut - og få den nedkjølt. Heteslag kan i ettertid også gi hjerneskader og problemer med bevegeligheten.

Bør man gå like lang tur?

Marring sier man imidlertid ikke skal helle vann på hundens rygg.

- Mange tenker når det er varmt, så heller de masse vann på ryggen til hunden. Men det er veldig kortvarig, for vannet koker etter kort tid. Du må ta vann på brystet og magen til hunden, råder han.

Det å bade hunden i et vann, er også bra i sommervarmen.

- Bør man gå like lange turer med hunden i varmen?

- Det er som med oss mennesker, har du tilgang på vann kan du gå lange turer i fjell og mark. Men har du ikke tilgang på vann, så går det ikke like bra, sier Marring til Nettavisen, og legger samtidig til at det finnes midler som gjør at hunden holder lenger på væsken.

- Styr unna stålkopper

Han råder i tillegg hundeeiere til å bruke plastkopper til hunden.

- Når stålkoppene blir varme så varmer de opp vannet også, så det blir kokende vann i tillegg. Derfor er det så viktig at man får tak i plastkopper, som er mye bedre. Det er det ikke mange som tenker over, sier han.

Hans viktigste råd i varmen er likevel å være mer bevisst som hundeier.

- Gå til en veterinær for å få informasjon om hundens evne til å ta til seg drikke når den er skikkelig tørst. Det er det beste rådet jeg kan gi, sier Marring.