Lærer av hverandre

Internasjonalt: Faglærer Knut Møklegaard (t.v.) sier det er både nyttig og hyggelig med besøk fra Belgia og Slovakia. F.h. Jozef Singer, Dušan Turčan, Heidi De Muelenaere, Staf Gruyaert og Olivier Lattrez.

Internasjonalt: Faglærer Knut Møklegaard (t.v.) sier det er både nyttig og hyggelig med besøk fra Belgia og Slovakia. F.h. Jozef Singer, Dušan Turčan, Heidi De Muelenaere, Staf Gruyaert og Olivier Lattrez.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lærere fra Belgia og Slovakia har inntatt Lier videregående skole denne uka.

DEL

STOPPEN: – Måten undervisningen er lagt opp på her er annerledes. Dette skal vi ta med oss hjem, sier Heidi De Muelenaere fra belgiske Vti Tielt.

Sammen med to kolleger fra Belgia og to fra Stredna odborna skola plytechnicka (Sos Zlate) i Slovakia, er hun i Lier for å lære og observere.

Ønsker flere

Gjestene er rektorer og lærere innenfor elektro,fag og det som stikker seg fram som den største forskjellen mellom deres systemer og det norske, er praksisen.

– Der hvor de har fem års skole med tre ukers praksis, er våre fem år delt likt mellom skole og praksis, sier faglærer Knut Møklegaard.

I tillegg velges studieretning tidligere enn her, og De Muelenaere sier at selv om det er en jevn og god strøm med søkere til faget, ønsker de flere.

– Vi promoterer studiet til 14 åringer som skal velge retning, og da er det viktig å vise at vi følger med i tiden og har et godt og spennende tilbud, sier hun.

Mulig utveksling

Dušan Turčan fra Slovakia sier også at det er viktig å vise utviklingspotensialet innen faget elektro, og at Lier videregående skole er en skole de gjerne vil samarbeide med.

– Vi har lenge hatt samarbeid med skoler i andre land, og nå ønsker vi helt klart å utvide dette til Skandinavia. Det er et mål og åpne øynene for studentene våre for muligheter, sier han, og åpner samtidig for et framtidig samarbeid om mer utveksling – også av elever.

Dette stiller også rektor ved Lier videregående skole, Anne Johanne Guldvik positiv til.

– Vi tenker også på en mulig utveksling av både lærere og elever på sikt. Og vi lærer like mye som de som er her for å lære, sier hun.

Godt samarbeid

Både gjestene og vertskapet ser den klare verdien i et slikt samarbeid, og for elevene er det både spennende og nyttig å ta imot gjester fra utlandet.

Gjestene fra Belgia og Slovakia har i tillegg til Lier vgs. fått med seg besøk både hos Elfagenes opplæringskontor, den Tekniske Fagskolen på Kongsberg og noen av skolens samarbeidspartnere i næringslivet.

– Dette besøket er både hyggelig og nyttig. Vi utveksler erfaringer og lærer mye om hverandres systemer. Det er veldig interessant, sier Møklegaard.

Representantene fra Belgia og Slovakia reiser hjem lørdag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken