Trappa var gravstein

FJERNES: Gravsteinen som ligger på bakken i hagen har fungert som trappetrinn i alle de årene Tom og Liv Gulbrandsen har bodd i Reistadlia. – Det skal bli greit å få den vekk, sier Liv.

FJERNES: Gravsteinen som ligger på bakken i hagen har fungert som trappetrinn i alle de årene Tom og Liv Gulbrandsen har bodd i Reistadlia. – Det skal bli greit å få den vekk, sier Liv.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi har hatt mistanke om dette siden vi flyttet inn, og nå fikk vi bekreftelsen.

DEL

REISTAD: Liv Gulbrandsen og ektemannen Tom flyttet inn i huset i Reistadlia i 2008.

– Vi reagerte på formen på det ene trappetrinnet, og syntes nok det lignet på en gravstein, men har aldri sjekket det før nå, forklarer Liv.

Litt spennende

I forbindelse med gravearbeidene som foregår i Reistadlia for tiden har også ekteparet Gulbrandsen fått deler av hagen gravd opp.

Da fikk de samtidig hjelp til å snu den berømte stenen, og rett nok, trappetrinnet var en gravstein.

– Det var litt spennende da steinen ble snudd. Vi har som sagt mistenkt dette i noen år, sier Liv, som ler når hun får spørsmål om de synes det har vært litt guffent;

– Nei, vi har jo ikke merket noe. Hadde det vært noen tegn på noe inne, eller det plutselig hadde gått kaldt nedover ryggen på oss, hadde det nok vært annerledes.

Tre navn

– Hvordan steinen har endt opp som trappetrinn hos oss aner vi ikke, men vi regner med at den er et resultat av at noen har slettet et gravsted, sier Tom.

Han peker på at steinen ser ut til å ha vært på grava til det som høyst sannsynlig er mor, far og datter. Den siste på gravsteinen døde i 1943, så det er godt mulig det er flere tiår siden graven ble slettet.

Liv forteller også at de som arbeider for entreprenøren har fortalt at de har funnet flere gravsteiner lenger opp i Reistadlia.

– Det kan virke som det har vært et samlingssted for gravstøtter der oppe, sier Liv, som etter å ha fått bekreftet mistanken om at trappetrinnet var en gravstein, gleder seg til å få det bort.

Alt destrueres

Kari Totland Berntsen, kontorsjef Lier Kirkelige fellesråd, kan fortelle at gravsteinen nok har ligget der i flere år.

– Vi har faktisk vært borti disse sakene tidligere, hvor det plutselig har dukket opp gravsteiner som er blitt brukt i både hager og til trappetrinn. Men det er som sagt fra gammelt av, sier hun.

Tidligere var det nemlig ikke uvanlig at slike materialer ble brukt om igjen.

– Men jeg kan berolige med at det ikke er gjort på mange år. Vi destruerer alt nå for tiden når en grav slettes, og sånn har det vært lenge, sier hun.

Artikkeltags