Tiltales for skatteundragelse

TILTALT FOR SKATTEUNDRAGELSE: Den utflyttede liungen skal ha en C/O-adresse på Reistad.

TILTALT FOR SKATTEUNDRAGELSE: Den utflyttede liungen skal ha en C/O-adresse på Reistad. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Påtalemyndigheten mener at den utflyttede liungen Stein Harald Schie har unnlatt å oppgi 137 millioner i inntekter og en formue på 350 millioner.

DEL

REISTAD/KYPROS: Økokrim har tatt ut tiltale mot den 63 år gamle Schie, som flyttet til utlandet på 90-tallet. De mener han har unndratt 135 millioner kroner i inntekt og en formue på 350 millioner kroner fra beskatning. Dette er formue og inntekter i og fra Sveits, England og Kypros.

Ifølge offisielle registre er han registrert som utvandret fra Norge i mai 1998, og har siden operert med en C/O-adresse på Reistad i Lier, skriver dt.no.

– Vi mener tiltalen er feilslått. Min klient er bosatt i utlandet, og han har ikke skatteplikt til Norge for annet enn formue i Norge. Skatt på formue i Norge er betalt, og det er skattemyndighetene enig i. Det hefter også vesentlige feil ved de tallstørrelsene tiltalen opererer med. Tallene er langt lavere, sier Nicolai V. Skjerdal, som er Schies advokat.
 

– Millionunndragelse

Skattemyndighetene er derimot av en annen oppfatning, og av den grunn har Økokrim tatt ut tiltale mot Schie.

Inntekten på 135 millioner kroner og formuen på 350 millioner er beregnet for årene fra 2005 til 2013, og Økokrim mener dette skulle blitt beskattet i Norge.

63-åringen ble anmeldt av Skattemyndighetene i 2013.

Advokat Elisabeth Frankrig i Økokrim opplyser at personen som er tiltalt selv opplyser at han bor på Kypros og ikke i Norge, og derfor ikke har opplyst om sine inntekter og formuesforhold.

Schie har styreverv og eier andeler i fire mindre norske selskaper i dag. Han blir også omtalt som en svært dyktig megler innenfor offshore. Blant annet skal han i sin tid ha jobbet med John Fredriksen.
 

Skult i utlandet

– Det har vært få spor å følge i Norge, blant annet fordi inntekter og formue holdes skjult i utenlandske selskap og på utenlandske kontoer. Gjennom rettsanmodninger har kypriotiske myndigheter bistått i etterforskningen, sier Frankrig.

Hun opplyser at saken har vært tidkrevende å etterforske.

Antall dagers opphold Norge avgjør trolig om Schie (63) kan bli dømt for grovt skattesvik. Hans inn- og utreiser i ti år er kartlagt.

Ifølge ligningsloven kan utflyttede som vil slippe å betale skatt til Norge ikke oppholde seg mer enn 183 dager i året i Norge, og heller ikke mer enn 270 dager samlet over tre år.

– Antall dager i Norge blir et bevistema i saken. Økokrim synes å bygge sin sak på telling av oppholdsdager i Norge. Vi mener tellingen er beheftet med stor usikkerhet og mange feil. Det er ikke enkelt i ettertid å kartlegge ti års bevegelser av en som har svært stor reisevirksomhet, sier forsvarer Skjerdal til Dagens Næringsliv.

Ifølge Dagens Næringsliv mener Økokrim ikke at Schie har vært mer enn 183 dager i året i Norge, men at han har vært for mange dager i Norge målt over årene 2003 til 2005. For mange dager i Norge utløser full skatteplikt for inntekt og formue fra det tredje året, det vil si fra 2005.
 

Hus og biler for millioner

I tiltalen mot 63-åringen går det fram at han skal ha unnlatt å opplyse om inntekter på Kypros, og formuesforhold knyttet til kontoer i Kypros, Sveits og Storbritannia. Flere av selskapene som 63-åringen er koblet til gjennom tiltalen er registrert på Bermuda eller på Kypros.

Han skal ifølge tiltalebeslutningen også ha biler registrert i Norge med en ligningsverdi på 1,7 millioner kroner, samt millioneiendommer i Lier.

Saken skal opp for Drammen tingrett, men er foreløpig ikke berammet.

Grov skatteunndragelse har en strafferamme på inntil seks år fengsel, men ifølge Frankrig kan straffen bli høyere dersom personen er tiltalt for flere straffbare forhold.

Artikkeltags