TRANBY: Det var stor aktivitet blant barna i Gunnersbråtan barnehage på Tranby da Sector Alarm dukket opp med refleksvester til alle barna i går - dagen før selveste Refleksdagen, som er i dag, 19. oktober.

– Oj, Så kule vester! Skal vi på tur nå, eller?, utbrøt barna da de fikk de nye refleksvestene.

For her - som i de fleste andre barnehager - skal alltid refleksvesten på før man går på tur.

– Vi er en barnehage som fokuserer på uteaktivitet og turer med barna, og da er det viktig å være synlige, sier daglig leder Nina Boman i Gunnersbråtan barnehage.

Vant konkurranse

Sector Alarm har hatt en konkurranse på Facebook, der barnehager og SFO ble oppfordret til å søke om vester.

– Responsen var overveldende. Vi mottok ikke mindre enn 500 søknader fra barnehager rundt om i hele landet, sier markedssjef i Sector Alarm, Karina Ditlefsen.

– Prosessen med å velge ut har vært vanskelig, men i år ble altså en av de heldige Gunnersbråtan barnehage her i Lier, sier hun.

 

Refleksbruk og brannøvelser

I den mørke årstiden er det viktig å bli sett. I følge Trygg Trafikk reduserer det å bruke refleks risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

– Gode vaner som etableres fra barna er små, øker sannsynligheten for at barna også tenker trafikksikkerhet når de blir større, sier Ditlefsen.

Hun legger til at selv om de fleste av oss gjennomfører brannøvelser regelmessig på jobben eller på skolen, viser det seg at mange familier - og kanskje også noen barnehager - glemmer å gjennomføre brannøvelser på det stedet hvor man tilbringer mest tid.

– Vi oppfordrer alle til å trene på hva man bør gjøre dersom det skulle begynne å brenne, og derfor er refleksvestene dekorerte med en av brannhjelpfigurene våre, sier markedssjefen, som selv bor på Tranby.

 

Store forskjeller

Ditlefsen understreker at refleks bør brukes av alle når det er mørkt, men at det er ekstra viktig å sørge for at de minste er synlige i trafikken.

– Barn som bruker refleksvest er synlige på 140 meters hold for bilister som bruker nærlys. Uten refleks er de først synlig på 25 meters hold. Det betyr at bilisten har 10 sekunder til å reagere hvis du bruker refleks, går du uten har han bare 2 sekunder til rådighet. Vi oppfordrer derfor alle, uansett alder, til å bruke refleks når de er ute i mørket. Refleksvestene vi deler ut gjør dessuten at man er ekstra godt synlig også når det er lyst ute, sier hun.

Og benytter samtidig anledningen til å minne bilistene på å tilpasse farten etter vær og føre.

– Ta hensyn til fotgjengere, og ikke minst til alle de små fotgjengerne som ferdes langs norske veier. Vi har ingen å miste, understreker Karina Ditlefsen.