Venstre vant hestehandelen

Nina Eleonore Johnsen (V) fra Sylling blir varaordfører de neste fire årene.

Nina Eleonore Johnsen (V) fra Sylling blir varaordfører de neste fire årene. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Nå er det endelig avklart: Venstres Nina Johnsen blir varaordfører.

DEL

Og - for dem som måtte være i tvil - Helene Justad blir ny ordfører.

Dette ble klart etter at Lier Kristelig Folkeparti, Lier Venstre, Lier Senterparti, Lier Fremskrittsparti og Lier Høyre i dag har undertegnet en samarbeidsavtale for de neste fire år, etter å ha forhandlet i en uke og en dag.

- Det var på en måte Venstres tur nå. For tolv år siden hadde Fremskrittspartiet dette vervet, for åtte år siden var det Krf, og den siste perioden har Senterpartiet hatt varaordføreren. Dermed syntes vi det var rimelig at Venstre fikk denne oppgaven i neste periode, sier Høyres gruppeleder, Søren Falch Zapffe.

Fremskrittspartiet får leder av Planutvalget, mens Høyre skal lede Tjenesteutvalget og Miljøutvalget. Partiene mønstrer til sammen 31 av kommunestyrets 49 representanter.

- Avtalen er hovedsakelig av valgteknisk art og forplikter ikke partiene politisk. Partiene enige om felles gruppemøter før utvalgsmøter og forplikter seg til felles konsultasjoner i forkant av behandling av handlingsprogram, budsjett og større plansaker som kommuneplanen, understreker Zapffe.

Han synes det vanskeligste har vært å få kabalen med hvilke partier som skal representeres i hvilke hovedutvalg til å gå opp.

- Representasjonen skal jo avspeile valgresultatet, men også ivareta de ulike partienes spesielle interesseområder. Det ville for eksempel være utenkelig om ikke Venstre fikk en eneste representant i miljøutvalget. Så sånne ting må vi også ta hensyn til. Men vi kjenner hverandre såpass godt, så det har i grunnen gått greit.

Men så langt er det kun Helene Justad og Nina Johnsen som er klare når det gjelder persongalleriet.

- Det vi har fordelt til nå er kun hvor mange representanter de ulike partiene får i hvilke hovedutvalg. Hvilke personer som skal fylle disse plassene vil det ta enda litt tid å få klarhet i. Da må vi også ta hensyn til kjønn, alder, hvor i kommunen folk bor og slike ting.

Han antar at persongalleriet i Formannskapet vil være klart i starten av oktober, men at de andre utvalgene nok ikke er klare før det nye kommunestyret skal konstituere seg 11. oktober.

Artikkeltags