ÅROS/SYLLING: Alle vet det, men få gjør noe med det. Og det er neppe noe man vil få bukt med. Ungdom under 18 år og konsumering av alkohol. Gjerne alkohol i vesentlig større mengder enn det man både er vant til og hva man tåler.

Også politiet vet dette. Og de følger med. Spesielt i mai måned som er den mest hektiske av dem alle.

Lierposten fikk være med én av kveldspatruljene som «sjekket ståa» natt til 1. mai, primært i Lier, Røyken og Hurum.

22:15

Politibetjent Even Urdalen og politistudent Anne Lene Dotseth plukket Lierpostens journalist opp utenfor avisens lokaler i Lierbyen. De hadde akkurat fått en melding om en skytesituasjon på Konnerud hvor en mann lå livstruende skadd, eller «døende», som Urdalen selv uttrykte det.

Derfor måtte patruljen innom politistasjonen for å hente væpnet utstyr tilfelle politiet trengte ytterligere bistand dersom situasjonen eskalerte.

Begge var beruset, én hadde ikke hjelm. Vi tok avhør på stedet, og de var ikke spesielt samarbeidsvillige til å begynne med. Egentlig oppførte de seg bare umodent.

Det viste seg raskt å være en falsk melding, og den ekstrainnkalte patrjulen kunne heller fokusere på sin jobb denne kvelden. Å følge med på ungdommenes festaften, sørge for at festlighetene ikke utviklet seg til store gemytter, og eventuelt roe ned og ta hånd om de konflikter som ofte oppstår i ungdomsfylla.

– Jeg har inntrykk av at natt til 1. mai er et slags innvielsesritual for ungdom når det kommer til alkohol. Mai generelt er en hektisk måned, men natt til 1. mai er den verste av dem. Derfor er vår patrulje nå øremerket nettopp oppdrag som gjelder fyll blant ungdom, sier Even Urdalen.

– Majoriteten av ungdommene er riktig nok veldig ålreite. Det er helt klart enkeltindivider som er med på å skape problemer, men det er svært lite alvorlig vold blant ungdommer. Hovedproblemet, spesielt denne natten, er den overdrevne bruken av alkohol og skaden av det. Det er en grunn til at det er 18-årsgrense på alkohol, og ungdommer yngre enn dette tåler heller ikke spesielt mye alkohol, legger han til.

22:51

Patruljen er på vei til Åros i Røyken der de er blitt opplyst om at et hundretall ungdommer, for det meste under 18 år, befinner seg.

Politiet hadde i forkant forventet seg at det var Engersand som skulle være stedet for ungdommene denne onsdagskvelden som rundet av april måned. En ambulanse i utrykning passerer. Urdalen tar seg tid til å hilse. Ambulansen hilser tilbake.

Urdalen forteller i mellomtiden om et oppdrag de var på før de plukket opp Lierposten. Da hadde to gutter på 16 og 17 år fyllekjørt med moped ved Svangstrand i Sylling.

– Det var helt tilfeldig at vi så dem. Begge var beruset, én hadde ikke hjelm. Vi tok avhør på stedet, og de var ikke spesielt samarbeidsvillige til å begynne med. Egentlig oppførte de seg bare umodent, og det er ikke ofte at 17-åringer er så umodne. Men det kom fram etter hvert at de begge hadde kjørt mopeden, sier Urdalen.

Ingen uvanlig sak – for så vidt, men ungdommene vil nok merke at dette lovbruddet svir. Ikke bare var de to på mopeden. Og ikke var det bare fyllekjøring. Og ikke bare kjøring uten hjelm. Men alt dette sammen. Det gir ikke akkurat noen strafferabatt.

23:02

Mens patruljen har stø kurs mot Åros, oppdager Urdalen og Dotseth noe mistenkelig i det vi kjører inn i rundkjøringen mellom riksvei 23 og 11 som tar av til Åros. Da en bil kjørte rundt i rundkjøringen på tredje runden, fant Urdalen det suspekt nok til å ta en sjekk.

– Alle mistanker som dreier seg om fyllekjøring gjør vi en ekstra sjekk på. Det er ikke normal trafikkatferd å gjøre såpass mange runder i rundkjøringen, sier Urdalen.

En relativt ung jente blir stoppet. Hun virker klar og oppegående, men virker også grågusten i huden, som Urdalen beskriver det selv. Han føler for å ta en nøyere sjekk både med tanke på eventuell fyllekjøring og besittelse eller bruk av narkotiske stoffer.

– Hun virket grei, men det viste seg at hun også hadde en fortid med narkotika. I dette tilfellet forklarte hun at GPSen forklarte en annen retning enn dit hun hadde tenkt seg, og derfor gjorde hun noen ekstra runder i rundkjøringen da hun ble usikker på retningen. Vi sjekket pupiller, og atferden hennes virket grei. Og vi kjøpte forklaringen hennes, så dette var ikke noe problem. Men jeg vil si at hun hadde forståelse for at vi gjorde en sjekk, sier Urdalen.

23:23

Vel framme i Åros møter patruljen på to ungdommer, tynt kledd i det kalde kveldsværet. Planen er å reise ned til båthavna for de store festlighetene foregår.

Ungdommene på 16 år tar seg velvillig en prat, uten spesielle tegn til nervøsitet eller usikkerhet ved å snakke med politiet.

De beskriver omstendighetene rundt festlighetene, som på dette tidspunktet hadde begynt å dabbe av. Urdalen vet han har kommet til stedet de hadde tenkt å oppsøke for kvelden, og får bekreftet at det er svært mange ungdommer – også med en god del «innabords».

Vår oppgave nå blir først og fremst å roe ned situasjonen. Vi vet ikke om gjerningsmannen fremdeles er der, men vi må finne ut hva som har skjedd.

De fleste er fra 16 og nedover, ifølge ungdommene. Selv virket de ikke beruset og politiet fattet ingen mistanke med nettopp disse to. De frøs åpenbart og

Urdalen lot dem gå når han hadde fått nok informasjon om festen.

Plutselig, ut av det blå, ringer en av natteravnene som er til stede på Svangstrand i Sylling – samme sted hvor de to guttene ble tatt for fyllekjøring på moped.

Tre gutter skal ha blitt slått med et balltre. Ikke akkurat en normal voldssituasjon mellom ungdom. Og når det ikke var noen åpenbar dramatikk å løse i Åros, var ikke valget vanskelig, til tross for ugunstig posisjon.

Nå var det på tide med full utrykning.

23:28

En annen patrulje kaller opp Urdalen og forklarer om en biljakt fra Sande som er i ferd med å eskalere. Det er snakk om hastigheter nærmere 200 kilometer på E18. Urdalen blir forberedt på å bistå denne patruljen som følger etter bilen dersom den skulle ta av på Kjellstad og sette kursen mot riksvei 23 der vi befant oss.

Urdalen gir undertegnede en straksinstruks om hvordan jeg eventuelt må forberede meg på å stå et godt stykke inne i skogen dersom vi må stoppe for å klargjøre en aksjon med spikermatte for å stoppe sjåføren som nå stikker fra politiet.

Vi er heller til stede for å passe på at ting går rolig for seg og for å avverge bråk. Selv om ungdommen for det meste ikke tenker over at politiet er til stede, vil det ofte virke preventivt at vi er synlige

Meldinger til og fra patruljebilen blir sendt mens vi ligger i hastigheter nærmere 160 kilometer i timen gjennom riksvei 11 og riksvei 23.

Etter hvert får Urdalen melding om at bilen passerer Kjellstad med kurs mot Asker. Situasjonen er avblåst for vår del, og det er på tide å tenke Sylling igjen.

– Vår oppgave nå blir først og fremst å roe ned situasjonen. Vi vet ikke om gjerningsmannen fremdeles er der, men vi må finne ut hva som har skjedd. Det er snakk om en uprovosert situasjon hvor én har med seg balltre og slår ned folk. Det er absolutt ikke vanlig å ha et balltre liggende, så det er noe vi reagerer ekstra på, sier Urdalen.

23:46

På drøye 20 minutter var vi fremme i Sylling. Det vitner om en snitthastighet på godt over 120 kilometer i timen fra Åros, gjennom Røyken, Lahell og opp Ringeriksveien. Gemyttene hadde roet seg. Gjerningsmannen hadde stukket av.

På Svangstrand var det større tegn til at festlighetene hadde roet seg, også mye på grunn av at politiet dukket opp med to patruljer. Ungdommene hadde fått med seg hva som hadde skjedd – det var mange øyenvitner i mengden, og balltreslagene var nok starten på festbremsen.

Man er mer synlig i dag, enten man vil eller ikke. Flere kjenner flere gjennom sosiale medier.

Men ungdommene, et stort flertall under 18 år – for det meste berusede personer, viste forståelse og samarbeidsvilje med politiet. Det tar ikke mange minuttene før politiet kan slå fast hvem gjerningsmannen er, de får bekreftet at han har stukket av i en egen bil, og får også dannet seg et klart bilde basert på vitnebeskrivelser fra en stor gjeng samarbeidsvillige ungdommer.

– Bra etterforska, utbryter Urdalen overfor Anne Lene Dotseth som er i praksis gjennom politiutdanningen sin.

– Takk takk, hva skulle vi gjort uten sosiale medier, smiler hun tilbake.

00:27

For det er nøkkelen til etterforskningen av denne hendelsen. Sosiale medier, primært Facebook. En database politiet overhodet ikke undervurderer.

Når politiet spør om hvem de antar gjerningsmannen er, er det fram med smarttelefonen og opp med Facebook-profilen til vedkommende. Politiet har ingen problem med å mistenke hvem dette er når flere ungdommer uavhengige av hverandre peker på vedkommende i form av Facebook-profilen.

– Man er mer synlig i dag, enten man vil eller ikke. Flere kjenner flere gjennom sosiale medier. Før kunne man være mer usynlig og til og med komme unna. Det er nærmest umulig nå til dags med sosiale medier som en god kilde til etterforskning, sier Urdalen.

Rett før halv ett på natten er bilen til den nå mistenkte Tranby-gutten funnet. Men den antatte gjerningsmannen hadde stukket av, og videre leting og etterforskning blir overført til patruljen som er nærmest Drammen sentrum hvor han nå antas å være. Politiet vet heller ikke hvordan tilstanden er med de tre fornærmede guttene som er blitt påført slag i ansiktet av balltreet.

Her må det være ekstremt mange naive foreldre. Det er ikke noe nytt at ungdommer drikker, men jeg tviler på at de fleste har sagt ifra hvor de egentlig er.

Natteravn Per Lasse Tronslien bisto politiet på Svangstrand. Urdalen ser på deres ressurser som uvurderlig.

– Vi har jevnlig kontakt med natteravner. De er ofte mer lokalkjente enn oss og vet hvor det skjer ting. De har steder de observerer og ringer oss direkte når det skjer noe. En veldig, veldig god ressurs vi setter veldig stor pris på, sier Urdalen.

01:05

Patruljen runder av etterforskningen på Svangstrand. Ungdommene venter stort sett på å bli hentet. Det er kaldt, mange av dem er heller ikke edru, men politiet venter og observerer i stedet for å gripe inn, til tross for at det er et stort tall ungdommer her som har brutt loven i form av drikking på et offentlig sted.

– Å besitte eller konsumere er i seg selv ikke straffbart. Den som bryter loven er i så fall den som medvirker til at en mindreårig besitter alkoholholdig drikke. Det er dog fremdeles ikke lov til å drikke her ute, men det handler om prioriteringer av ressurser. Vi kan ikke gå inn på hver enkelt ungdom for å finne ut hvem som har brutt loven ved å skaffe alkohol.

– Vi er heller til stede for å passe på at ting går rolig for seg og for å avverge bråk. Selv om ungdommen for det meste ikke tenker over at politiet er til stede, vil det ofte virke preventivt at vi er synlige, sier Even Urdalen.

Mens vi reiser fra Svangstrand, tar den andre patruljen og kjører en svært beruset jente hjem for å få henne hjem i trygghet.

På veien ned til Lierbyen for å avslutte vakta er det på tide med en oppsummering. Urdalen retter en pekefinger til foreldrene der hjemme.

– Her må det være ekstremt mange naive foreldre. Det er ikke noe nytt at ungdommer drikker, men jeg tviler på at de fleste har sagt ifra hvor de egentlig er. Som nevnt er majoriteten stort sett veldig, veldig bra – og selv om mai måned er en utfordrende måned når det kommer til ungdom og alkohol, så ser vi svært sjeldent alvorlig vold blant ungdom, sier Urdalen.

Natt til 1. mai er bare starten på en av de mest hektiske månedene for politiet. Urdalens patrulje var som nevnt hyret inn som ekstraressurs øremerket ungdom og fyll. Men han vet at det kommer til å skje mer i mai måned.

01:32

Gjerningsmannen med balltreet er pågrepet. Han blir satt i varetekt og blir avhørt dagen etter. Urdalen runder av vakten med å skrive en utfyllende rapport av kveldens hendelser.