Gå til sidens hovedinnhold

Høyteknologisk sommerjobb

Artikkelen er over 9 år gammel

Morten Gunnerud (21) og Fredrik Eriksen (23) har skaffet seg en sommerjobb utenom det vanlige.

De to Lier-guttene utvikler nemlig et ubemannet autonomt fly (UAV) i prosjektet Local Hawk i Kongsberg Defence Systems.

Fredrik studerer elektronikk og kybernetikk på Høgskolen i Oslo, og Morten sivilingeniør i elektronikk på NTNU i Trondheim. Men i sommer er skolebenken erstattet med det fremste av norsk høyteknologisk industri.

Det var mer enn 800 søkere til de ulike stillingene som sommerstudenter i Kongsbertg, og Lier-gutta er blant de 19 studentene som deltar i prosjektet Local Hawk 2012.

– Det er en spennende jobb, og vi lærer noe nytt hver dag, sier Morten.

Local Hawk er et tverrfaglig studentprosjekt som går over flere år, med studenter fra ulike teknologiske studieretninger og årstrinn. Det langsiktige målet er å utvikle en fungerende prototype på en UAV som skal søke etter - og identifisere - forhåndsdefinerte objekter på bakken.

Flyet skal rapportere om interessante funn til bakkestasjonen via en radiolink. For å løse oppgaven benytter studentene blant annet kamera, radar og avansert bildebehandling. Med hjelp fra erfarne veiledere i bedriften skal studentene i løpet av sommeren utvikle flydesign, elektronikk, styresystem og algoritmer.

Ordningen med sommerstudenter er en vinn-vinn-situasjon for studentene og bedriften. I en tid med mangel på kvalifiserte ingeniører, får bedriften vist seg fram blant framtidige arbeidssøkere, og studentene får nyttig arbeidserfaring fra næringslivet.

– Som sommerstudent får jeg mulighet til å prøve ut det jeg har lært i praksis, og jeg får økt forståelse for hvilke muligheter ingeniøryrket gir, sier Fredrik.

Kommentarer til denne saken