Den anerkjente forfatteren Gert Nygårdshaug har rykket opp på annenplass på partiet Rødts liste ved kommunevalget.

Reistadbosatte Nygårdshaug sto på tredjeplass på nominasjonslisten til Rød Valgallianse i 2007.

Nå har han rykket opp på annenplass. Nominasjonslisten toppes av det unge forfattertalentet Kristine Oseth Gustavsen (21) fra Utenga.

- Jeg har alltid vært politisk engasjert, og var politisk aktiv til et godt stykke ut på 90-tallet, sier Nygårdshaug.

Han har sin partipolitiske bakgrunn i AKP (Arbeidernes kommunistparti). AKP ble lagt ned i 2007, men skal «videreføre det revolusjonære arbeidet i det nye partiet Rødt», som det står på AKPs webside.

- Vi må ha et politisk alternativ til krigshisserne våre som ikke nøler med å sende jagerfly til Libya. Rødt er det eneste partiet som er kritisk til at Norge bidrar i krig langt unna vårt eget land. De (regjeringen, red. anm.) våger ikke en gang kalle det krig. Det er helt håpløst, sier Nygårdshaug, og nøler ikke med å sende kritikikk i retning regjeringslokalene.

- Men hva med lokalpolitikken?
- Jeg er skikkelig skuffet over at det ikke ble kulturhus. Selv om jeg ikke har sagt noe offentlig har jeg brent for den saken. Lierbyen er blitt en spøkelsesby, og utviklingen er preget av for mange tomme argumenter, sier Nygårdshaug.

Han erkjenner imidlertid at det må skje et ørlite lokalpolitisk jordskjelv om han blir å finne i kommunestyresalen fra høsten.

- Det skal nok veldig mye til. I så fall så må det ha været et valgskred i landet. Det vil i så fall glede meg, sier han.

Rød Valgallianse fikk 76 stemmer ved lokalvalget i 2007, og fikk dermed ikke plass i kommunestyret. Med grovt regnet 100 stemmer til, vil imidlertid partiet kjempe om en plass med Uavhengig Folkevalgte.

Listetopp Kristine Oseth Gustavsen gjorde seg bemerket med som en svært lovende forfatter med sin debutroman «I dypet av ruin» hun ga ut allerede som 19-åring.
«Det er et imponerende stykke håndverk, og boka er språklig stilsikker», skrev Lierpostens Stein Styve i sin omtale av boken.

Nominasjonslisten Rødt.
1. Kristine Oseth Gustavsen
2. Gert Nygårdshaug
3. Live Fagereng
4. Hans Jørgen Nygårdshaug
5. Lise Damli
6. Lasse Røed
7. Marius Andre Olsen