Gründerstøtte på en halv mill

Teknisk utvikler Pål Keim Olsen (t.v.), gründer (og liung) Håvard Haraldsen, gründer Ole Andreas Lo, gründer Sven Jørund Kolstø  og teknisk utvikler Ragnar Homb i Havtek kapret to av to mulige priser under Innovator - «gründernes Oscarfest» - i Trondheim tirsdag. (Foto: Terje Trobe for NTNU)

Teknisk utvikler Pål Keim Olsen (t.v.), gründer (og liung) Håvard Haraldsen, gründer Ole Andreas Lo, gründer Sven Jørund Kolstø og teknisk utvikler Ragnar Homb i Havtek kapret to av to mulige priser under Innovator - «gründernes Oscarfest» - i Trondheim tirsdag. (Foto: Terje Trobe for NTNU)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Liergründer lanserer oppsiktsvekkende rømningsvarsler.

DEL

Nye bedrifter i støpeskjeen kjempet om priser for 1,3 millioner kroner under Innovator – gründernes Oscarfest i Trondheim tirsdag.

Den gjeveste prisen, startstøtte på en halv millioner kroner, gikk til to selskaper, deriblant til Havtek, der liungen Håvard Haraldsen er en av tre gründere.

HISTORISK

- Veldig, veldig gøy - ikke minst siden det er første gang noen fra Entreprenørskolen vinner Startstøtten, sier en gledesstrålende Håvard på telefon fra Trondheim. Han skynder seg å beklage en litt hes stemme, og skylder på at det ble litt feiring tirsdag kveld.

For det stoppet nemlig ikke med Startstøtten: Havtek fikk også prisen for beste presentasjon av sin idé og forretningsplan.
Foran en fullsatt sal og med juryen i front, konkurrerte Håvard og hans kolleger med tre andre bedrifter i den beste bedriftspresentasjonen på tre minutter – såkalt pitching. Dermed ble Havtek tirsdagens mestvinnende bedrift under Innovator-arrangementet - gründernes egen «Oscarfest».

VARSLER HVIS FISKEN RØMMER

Lierposten skrev om Havtek sist uke, bedriften med nota som skal hindre oppdrettsfisk i å rømme.

– Vi syr en kobbertråd inn i nota. Elektriske impulser i koppertråden sørger for automatisk og kontinuerlig overvåking. Blir det et lite hull, varsles det med en gang, forklarer Haraldsen.

Han er naturlig nok svært glad for etablererstipendet på en halv million kroner og de 70.000 kronene for beste presentasjon.

- Med prispengene kan vi ansette vår første medarbeider i bedriften, en teknisk utvikler som vil bidra til å gjøre produktet enda bedre. Det blir veldig viktig - ja, helt avgjørende - for veien videre, sier Håvard Haraldsen.

ENTREPRENØRSKOLEN

Sammen med kollegene sine fra Gudbrandsdalen og Karmøy går Haraldsen på entreprenørskolen ved NTNU, en toårig masterutdanning.

- Målet her er å utdanne verdens beste teknologiske forretningsutviklere. Det er om å gjøre å skape noe selv – å ansette i stedet for å bli ansatt, sier Håvard, som er glad for at han og kollegaene nå kan jobbe med kobbertråd-prosjektet sitt i sommer, i stedet for å søke andre typer sommerjobber for å tjene penger.

– Det starter med en idé. Deretter kjører vi forretningsutviklinga – og når en er ferdig på skolen så har vi skapt oss en arbeidsplass, smiler han, og får støtte av Øystein Widding, førsteamanuensis på NTNUs entreprenørskole:

- Morgendagens verdier skapes i dag, og morgendagens verdiskaping må skapes av noen. Derfor er det viktig å klappe fram disse som tør å ta risiko. Det er viktig å heie på unge gründere som satser, sier Widding.

Artikkeltags