Neste uke inntar 750 elever «Norges flotteste skole».

Med tanke på den enorme kontrasten mellom gamle og nye Høvik skole, kunne denne reportasjen godt ha startet med den noe svulmende tittelen «Fra brakkeby til katedral». For det er intet mindre enn en praktskole som møter elevene fra første til tiende klasse ved skolestart neste torsdag.

TORGET ER SKOLENS HJERTE

De besøkende på Høvik skole trer inn i en imponerende vestibyle på rundt 1000 kvadratmeter – et såkalt «minglested» for skolens elever. Det er lyst, moderne og høyt under taket. Rundt en av søylene, har kunstneren Martin Kuhn bygget en steinskulptur med rennende vann. Vannet skal drives ved hjelp av et solcellepanel på skolens yttervegg.

Vestibylen, som kalles Torget, har sittegrupper, et eget amfi og elevkantine. Skolens bibliotek i andre etasje er godt synlig fra Torget, og fra biblioteket er det god utsikt utover Torget.

LYST OG ROMSLIG

- Her er det ikke spart på noe! er tanken som slår oss da lokalavisa blir tatt imot av en stolt rektor Lisbet Grøvdal. Og dette inntrykket bekreftes da vi følger rektor på en omvisning i den nesten 13.000 kvadratmeter store skolebygningen med en prislapp på 467 millioner kroner.

- Ideen har hele tiden vært at skolen skal bygges rundt Torget, forklarer Grøvdal. Klasserommene er lyse og romslige, og utenfor samtlige klasserom er det innredet egne samlingsrom, til bruk for blant annet gruppeundervisning. Samlingsrommene er utsmykket med kunstverk og innredet med stilige, moderne møbler – møbler som samtidig skal tåle røff bruk.

Vi tar en titt inn i noen av skolens spesialrom, der det skal undervises i musikk, mat og helse, naturfag, sløyd og tekstil. Skolen har intet mindre enn tre auditorier, det største med sitteplass til 120 personer.

Flere av skolens spesialrom og øvrige lokaliteter er allerede leid ut på kveldstid, til teatergrupper, skolekorpset og kulturskolen. Den flotte gymsalen i kjelleren er allerede «fullbooket» som tre-ningshall for enkelte av Liers idrettslag.

- Slik sett kommer den nye skolen også nærmiljøet og organisasjonslivet til gode, og det er en god ting, sier Grøvdal.

REKTOR GLEDER SEG

Ikke bare elevene, men også de om lag 100 lærerne og assistentene vil få gode arbeidsvilkår på Høvik skole. Lærerarbeidsplassene i andre etasje er store og utstyrt med PC'er og telefoner.

En uke før skolestart, er skolen fremdeles fylt av snekkere og elektrikere og andre håndverkere.

- Som du ser, er vi fortsatt ikke helt i mål, spesielt gjenstår det en del arbeid på uteområdene, sier Grøvdal, som er sikker på at alt vil stå ferdig og klappet og klart til neste torsdag. Hun gleder seg til å ta imot elevene og endelig få ta skolen i bruk.