Gå til sidens hovedinnhold

Nå starter bjørkepollensesongen

Artikkelen er over 4 år gammel

Dårlige nyheter for bjørkeallergikere som ikke har begynt på allergimedisinene enda.

(Drammens Tidende)

De første pollenkornene fra bjørk er funnet i Oslo og Kristiansand, og astmatikere og allergikere må forberede seg på årets pollensesong for alvor.

Fra og med i morgen starter dermed Norges Astma- og Allergiforbund opp med sine daglige nasjonale bjørkepollenvarsler, noe de har gjort i 40 år. Det første varselet om beskjeden spredning av bjørkepollen fra lørdag er allerede sendt ut. Det betyr at rundt en million nordmenn nå går en tøff tid i møte.

LES OGSÅ: Slik blir helgeværet

Pollenet er overalt

Bjørkepollenet er verstingen, ifølge pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund.

– Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er overalt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, forklarer Ramfjord.

Hvis det blir fint vær med milde og varme temperaturer de nærmeste dagene kan spredningen øke ganske fort. Forbundet anbefaler derfor at de som bruker medisiner, starter opp øyeblikkelig hvis de ikke allerede har begynt

LES OGSÅ: Jonas plukket en halv søppelsekk med hundemøkk på skoleveien

Effekt etter én uke

– Medisinene har ikke full effekt før etter cirka en uke, men du vil ha noe effekt med en gang, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Bjørkepollensesongen vil vare i omtrent tre uker. Det vil fortsatt vil gå noe tid før blomstringen starter lenger nord i landet.

Kommentarer til denne saken