LIERBYEN: – Når en person har problemer med rus eller psykiatri – eller begge deler – vil det alltid ha en eller annen innvirkning på dem som står rundt. Det kan være en venn, en nabo, en kollega eller en arbeidsgiver, eller selvsagt familiemedlemmer. Derfor ønsker vi å være tilgjengelige for dem som trenger noen å prate med om det å være pårørende. Vi kan også henvise folk videre, dersom vi ser at det kan være til hjelp.

Det sier fagkonsulent Bjørn Ole Helliksen i N.K.S. Veiledningssenter for pårørende i Øst-Norge, som holder til på Lørenskog.

Samtaler i Lierbyen

Hver første onsdag i måneden reiser imidlertid han – eller hans kollega Torbjørn Busæt – til Lierbyen, der de har fått låne et rom på rådhuset fra klokken 9 til 15.

– Der gjennomfører vi samtaler med dem vi på forhånd har gjort avtaler med. Det kan være enkeltpersoner, eller det kan være to eller flere – for eksempel familiemedlemmer, som ønsker å snakke med oss. Det er ikke slik at man bare kan stikke innom uten å ha gjort en avtale på forhånd. Vi kan ikke risikere at noen kommer rett inn i en konfidensiell samtale, understreker Bjørn Ole Helliksen.

Noe ukjent tilbud

Tilbudet i Lierbyen, som er åpent for både liunger og drammensere, har eksistert siden rundt påsketider i år, men har til nå vært nokså ukjent for de fleste.

– Vi håper at flere blir obs på at vi finnes, og at vi er her for dem som trenger oss. Dessverre er det fortsatt slik at mange pårørende sliter med skyld og skam, og det er trist, for det gjør det unødvendig vanskelig for mange, sier Helliksen.

I likhet med kollega Busæt har han høyskoleutdanning, og lang erfaring i arbeid med rusproblematikk, i tillegg til kompetanse innenfor psykiatri.

– Dette er et lavterskeltilbud, så hvem som helst kan ringe og gjøre en avtale, og tilbudet er helt gratis, sier Helliksen.

Norske Kvinners Sanitets-forening eier veiledningssenteret, som i hovedsak finansieres av Helsedirektoratet.

– Vi har også fått 25.000 fra Lier kommune, som kommer de pårørende til gode. Det er vi veldig glade for, sier Helliksen.