(Drammens Tidende)

OSLO/LIER: De to tidligere norske statsministerne, Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland (Ap), slipper å betale skatt for sine internasjonale toppverv.

– Det er en form for skatteadel som ikke passer inn i en moderne verden, sier skatteekspert og BI-professor Ole Gjems-Onstad til Nettavisen.

LES OGSÅ: Jagland betalte 6648 kroner i skatt

– Unaturlig og gammeldags

I Jaglands organisasjon, Europarådet, har skattefritak vært praktisert siden opprettelsen i 1949. Det samme har vært tilfelle i Nato, der Stoltenberg er generalsekretær, siden begynnelsen av 1950-tallet.

– Det er en generell ordning i en del internasjonale organisasjoner, at de jobber uavhengig av det enkelte land. Derfor er det skattefritt, forteller Gjems-Onstad.

Han mener ordningen er på høy tid å skifte ut.

– Det kunne passet bedre i en verden der det dreide seg om få verv og få personer, men nå er det blitt langt flere. Det er også blitt et mye mer omfattende skattesystem, sier Gjems-Onstad, og konstaterer:

– Det er rett og slett en gammeldags og unaturlig ordning.

LES OGSÅ: Dette bør du vite dersom du skal snoke i skattelistene

– Form for skatteparadis

Som Natos generalsekretær har Stoltenberg en inntekt på om lag 1,8 millioner kroner. I tillegg har han gratis bolig, og flere andre goder.

Stoltenberg betaler ingen skatt av inntekten for toppledervervet.

– Dette gjelder jo verv hvor lønningene er høye. I tillegg er det en rekke goder de har, som bolig og andre ting, så den totale skattepliktige lønnen kunne vært høyere, sier professoren.

Ifølge skattelistene for 2015, hadde han en inntekt i på 137.114 kroner. Han hadde en formue på 6,4 millioner, og betalte 68.374 kroner i skatt.

Jaglands talsperson i Europarådet, Daniel Holtgen, opplyser til Nettavisen at generalsekretærens lønn er på 200.000 euro, som tilsvarer om lag 1,8 millioner kroner. 

Han har som Stoltenberg fri bolig, og flere andre goder.

I skattelistene står det at han i fjor hadde null kroner inntekt og formue, og at han betalte 6648 kroner i skatt.

– Nato og Europarådet er en form for skatteparadis. Dette kunne man utmerket godt funnet løsninger på. Inntektene er blitt såpass høye, at det er blitt unaturlig, mener Gjems-Onstad.

LES OGSÅ: TESS – gründer med gigantformue

– Det er et tankekors

Han synes det er et paradoks at personer som selv har snakket varmt for skatt og felles goder, nå nyter godt av skattefritak.

– Det er et tankekors at man er veldig ivrig på skatt når man er i Norge, og når man kommer til utlandet og får veldig høye inntekter, så er det greit, sier Gjems-Onstad til Nettavisen.

Skatteeksperten mener ordningen med skattefritak i internasjonale organisasjoner, bør utredes.

– Det er mange måter å gjøre dette på, slik at man i alle fall betaler noe skatt. De som ville ligge nærmest å gjøre noe med det, ville være de som kommer fra en sosialdemokratisk bakgrunn, sier professoren.

LES OGSÅ: Advokater med millioninntekter